W mojej kuchni od jakiegoś czasu pojawił się nowy gadżet kuchenny, a jest nim obieraczka do julienne. Jest to przyrząd do obierania/krojenia warzyw w cienkie słupki i paski, które wyglądają jak nitki makaronu. Obieraczka w wyglądzie przypomina dużą temperówkę, która posiada dwa otwory: większy i mniejszy. Mniejszy służy do ścierania/krojenia takich warzyw jak: marchewka, pietruszka, większa zaś do cukinii czy ogórków.
Prezentowaną Wam obieraczkę posiadam ze sklepu garneczki.pl marki Microplane.
Za pomocą tego przyrządu możemy zrobić zdrowy i niskokaloryczny a’la makaron z surowych warzyw. To idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię, oraz jedzących produkty bezglutenowe.
Ja zrobiłam wstążki makaronowe z cukinii, wymieszałam je z pesto bazyliowym i tak powstało zdrowe danie warzywne.
Makaron z cukinii z pesto bazyliowym
Drukuj przepisSkładniki
- -1 cukinia
- -oliwa z oliwek
- -garść świeżej bazylii
- -2 łyżki migdałów
- -1 ząbek czosnku
- -sól, pieprz
- -oliwa z oliwek (4 łyżki)
Przygotowanie
Cukinię myjemy, osuszamy. Ścieramy na cienkie paski za pomocą obieraczki do julienne. W miseczce umieszczamy bazylię, migdały, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz oliwę. Miksujemy blenderem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy na nią wstążki cukiniowe oraz pesto bazyliowe. Mieszamy i podgrzewamy przez 1-2 minuty.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
7 września 2015 at 20:30Muszę sobie sprawić taką obieraczkę, jest super 🙂
Marta
9 września 2015 at 12:49Polecam, jest świetna 🙂