Ostatnio nabrałam ochoty na zrazy, w lodówce miałam kawałek ładnej łopatki wieprzowej, więc nadawała się idealnie :-). Łopatka jest bardzo delikatnym mięsem, a przygotowane z niej zrazy smakują wyśmienicie. Jako nadzienie do zrazów użyłam parzonego boczku, musztardy, ogórka kiszonego i papryki. Całość zalałam bulionem i dusiłam do miękkości. Dodatkowo do mięsa ugotowałam kaszę gryczaną i wyszedł pyyyszny obiadek dla całej rodziny 🙂
Zrazy z łopatki wieprzowej
Drukuj przepisSkładniki
- -około 1 kg ładnej łopatki wieprzowej
- -cienkie plastry parzonego boczku
- -musztarda
- -ogórki kiszone
- -pół papryki czerwonej
- -3 cebule
- -sól, pieprz, ostra papryka, tymianek
- -mąka do obtoczenia zrazów
- -1 l bulionu
- -3 marchewki
- -2 liście laurowe, po 3 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- -łyżka przecieru pomidorowego
- -łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- -2-3 łyżki mąki pszennej
- -po łyżeczce ziół prowansalskich i tymianku
- Dodatkowo:
- -2 szklanki suchej kaszy gryczanej
Przygotowanie
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem z każdej strony (najlepiej przykrywając mięso folią spożywczą). Przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Każdy plaster smarujemy cienką warstwą musztardy, układamy po plasterku boczku, po 2 paski cienko pokrojonego ogórka i papryki oraz cebuli. Zwijamy ściśle w roladki, obwijamy ściśle sznurkiem lub wkłuwamy wykałaczki. Obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, czarny pieprz i ziele angielskie. Wstawiamy na gaz. Na tej samej patelni podsmażamy pozostałą cebulę i dodajemy do zrazów. Gotujemy na średnim ogniu do momentu kiedy mięso będzie miękkie. W międzyczasie marchewkę kroimy w pół plasterki i dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy również przecier pomidorowy oraz mąkę wymieszaną z śmietaną, odrobiną wody i łyżką wazową gotującego się wywaru. Zagotowujemy.
W garnku zagotowujemy 4 szklanki wody z szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy ją pod przykryciem około 15 minut (aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę).
Zrazy podajemy z kaszą gryczaną.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Marzena
4 września 2015 at 11:57Świetnie je zrobiłaś. Zrazy to dal mnie smak z dziecinstwa, mój tato nam robił co niedziela na obiad 🙂
Marta
9 września 2015 at 12:51Dziękuję, zrazy bardzo nam smakowały 🙂
Agnieszka - PolskaZupa
4 września 2015 at 16:08Pięknie Ci wyszły, aż nabrałam na nie ochotę 🙂
Marta
9 września 2015 at 12:51Dziękuję 🙂
Izabela88
2 lutego 2017 at 18:39Zrobilam,wlasnie się gotuje bardzo dobry sosik