Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Zrazy z łopatki wieprzowej

Ostatnio nabrałam ochoty na zrazy, w lodówce miałam kawałek ładnej łopatki wieprzowej, więc nadawała się idealnie :-). Łopatka jest bardzo delikatnym mięsem, a przygotowane z niej zrazy smakują wyśmienicie. Jako nadzienie do zrazów użyłam parzonego boczku, musztardy, ogórka kiszonego i papryki. Całość zalałam bulionem i dusiłam do miękkości. Dodatkowo do mięsa ugotowałam kaszę gryczaną i wyszedł pyyyszny obiadek dla całej rodziny 🙂

Zrazy z łopatki wieprzowej

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -około 1 kg ładnej łopatki wieprzowej
  • -cienkie plastry parzonego boczku
  • -musztarda
  • -ogórki kiszone
  • -pół papryki czerwonej
  • -3 cebule
  • -sól, pieprz, ostra papryka, tymianek
  • -mąka do obtoczenia zrazów
  • -1 l bulionu
  • -3 marchewki
  • -2 liście laurowe, po 3 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • -łyżka przecieru pomidorowego
  • -łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • -2-3 łyżki mąki pszennej
  • -po łyżeczce ziół prowansalskich i tymianku
  • Dodatkowo:
  • -2 szklanki suchej kaszy gryczanej

Przygotowanie

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem z każdej strony (najlepiej przykrywając mięso folią spożywczą). Przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Każdy plaster smarujemy cienką warstwą musztardy, układamy po plasterku boczku, po 2 paski cienko pokrojonego ogórka i papryki oraz cebuli. Zwijamy ściśle w roladki, obwijamy ściśle sznurkiem lub wkłuwamy wykałaczki. Obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, czarny pieprz i ziele angielskie. Wstawiamy na gaz. Na tej samej patelni podsmażamy pozostałą cebulę i dodajemy do zrazów. Gotujemy na średnim ogniu do momentu kiedy mięso będzie miękkie. W międzyczasie marchewkę kroimy w pół plasterki i dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy również przecier pomidorowy oraz mąkę wymieszaną z śmietaną, odrobiną wody i łyżką wazową gotującego się wywaru. Zagotowujemy.

W garnku zagotowujemy 4 szklanki wody z szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy ją pod przykryciem około 15 minut (aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę).

Zrazy podajemy z kaszą gryczaną.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    4 września 2015 at 11:57

    Świetnie je zrobiłaś. Zrazy to dal mnie smak z dziecinstwa, mój tato nam robił co niedziela na obiad 🙂

    • Reply
      Marta
      9 września 2015 at 12:51

      Dziękuję, zrazy bardzo nam smakowały 🙂

  • Reply
    Agnieszka - PolskaZupa
    4 września 2015 at 16:08

    Pięknie Ci wyszły, aż nabrałam na nie ochotę 🙂

    • Reply
      Marta
      9 września 2015 at 12:51

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Izabela88
    2 lutego 2017 at 18:39

    Zrobilam,wlasnie się gotuje bardzo dobry sosik

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.