Dania obiadowe/ Zapiekanki

Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami

Zapiekanka z ziemniaków przekładana nadzieniem z szpinaku i masy serowej. Bardzo smaczna, sycąca porcja zapiekanki w sam raz na obiad. Można dla urozmaicenia dodać do niej np. kawałki piersi z kurczaka. Prosta i szybka w wykonaniu. Polecam.

Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami

Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 kg ziemniaków
  • -0.5 kg szpinaku
  • -2 ząbki czosnku
  • -1 cebula
  • -1 por
  • -4 jajka
  • -200 g sera feta
  • -250 sera ricotta lub zmielony twarożek
  • -3 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany 18 %) do szpinaku + 4 łyżki do masy serowej
  • -oliwa z oliwek
  • -masło
  • -sól, pieprz
  • -gałka muszkatołowa, oregano

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie gotujemy w garnku z wodą około 5 minut (do miękkości, trzeba uważać aby ziemniaki się nie rozpadały). Odcedzamy na sitku i studzimy.

Szpinak myjemy, smażymy na patelni (5 minut) na łyżce masła z dodatkiem 2 ząbków czosnku drobno posiekanych. Dokładnie odcedzamy na sicie i drobniej kroimy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła lub oliwy, wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora pokrojonego na kawałeczki. Smażymy do miękkości.

W dużej misce wbijamy jajka, roztrzepujemy z 3 łyżkami jogurtu greckiego. Dodajemy szpinak, cebulę z porem oraz połowę ricotty i połowę rozdrobnionego sera feta. Mieszamy, doprawiamy przyprawami (oprócz soli bo ser feta jest wystarczająco słony).

W osobnej misce mieszamy resztę fety, ricotty oraz jogurtu greckiego.

Formę prostokątną o wymiarach około 20 x 26 cm smarujemy łyżką oliwy lub masła. Przekładamy na nią połowę równo ułożonych ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wykładamy masę szpinakową a następnie masę serową. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami, doprawiamy je solą, pieprzem, oregano i skrapiamy ją 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut, następnie włączamy funkcje grilla na około 5-10 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu zapiekanki.

Po upieczeniu należy chwilę poczekać z krojeniem aż całość zastygnie.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.