Dania obiadowe/ Zapiekanki

Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami

Zapiekanka z ziemniaków przekładana nadzieniem z szpinaku i masy serowej. Bardzo smaczna, sycąca porcja zapiekanki w sam raz na obiad. Można dla urozmaicenia dodać do niej np. kawałki piersi z kurczaka. Prosta i szybka w wykonaniu. Polecam.

Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami

Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 kg ziemniaków
  • -0.5 kg szpinaku
  • -2 ząbki czosnku
  • -1 cebula
  • -1 por
  • -4 jajka
  • -200 g sera feta
  • -250 sera ricotta lub zmielony twarożek
  • -3 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany 18 %) do szpinaku + 4 łyżki do masy serowej
  • -oliwa z oliwek
  • -masło
  • -sól, pieprz
  • -gałka muszkatołowa, oregano

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie gotujemy w garnku z wodą około 5 minut (do miękkości, trzeba uważać aby ziemniaki się nie rozpadały). Odcedzamy na sitku i studzimy.

Szpinak myjemy, smażymy na patelni (5 minut) na łyżce masła z dodatkiem 2 ząbków czosnku drobno posiekanych. Dokładnie odcedzamy na sicie i drobniej kroimy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła lub oliwy, wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora pokrojonego na kawałeczki. Smażymy do miękkości.

W dużej misce wbijamy jajka, roztrzepujemy z 3 łyżkami jogurtu greckiego. Dodajemy szpinak, cebulę z porem oraz połowę ricotty i połowę rozdrobnionego sera feta. Mieszamy, doprawiamy przyprawami (oprócz soli bo ser feta jest wystarczająco słony).

W osobnej misce mieszamy resztę fety, ricotty oraz jogurtu greckiego.

Formę prostokątną o wymiarach około 20 x 26 cm smarujemy łyżką oliwy lub masła. Przekładamy na nią połowę równo ułożonych ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wykładamy masę szpinakową a następnie masę serową. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami, doprawiamy je solą, pieprzem, oregano i skrapiamy ją 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut, następnie włączamy funkcje grilla na około 5-10 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu zapiekanki.

Po upieczeniu należy chwilę poczekać z krojeniem aż całość zastygnie.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type