Dania mięsne/ Dania obiadowe

Kurczak pieczony na ryżu

Kurczak pieczony na ryżu z dodatkiem marchewki i cebuli. Mięso wychodzi soczyste i miękkie w środku. Ryż jest sam w sobie aromatyczny i taki dobry, że można go wyjadać łyżką :-). Danie nie wymaga długiego przygotowania a smakuje wyśmienicie.

Kurczak pieczony na ryżuKurczak pieczony na ryżu

Kurczak pieczony na ryżu

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -1- 1,5 kg kurczaka (pałek, podudzi lub skrzydełek)
  • -przyprawy: przyprawa do kurczaka, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu, ziół prowansalskich, słodkiej papryki
  • -sól, pieprz, ostra papryka
  • -3 łyżki oliwy z oliwek
  • Zalewa:
  • -5 szklanek wody
  • -0,5 kostki masła
  • -6 łyżek pikantnego ketchupu
  • -3 ząbki czosnku
  • -pół łyżki vegety, słodkiej papryki i czarnego pieprzu
  • Dodatkowo:
  • -2 szklanki ryżu
  • -3 marchewki
  • -3 nieduże cebule

Przygotowanie

Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy. W dużej misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek i dokładnie marynujemy wszystkie kawałki kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 minut (można zamarynować na całą noc).

W tym czasie przygotowujemy zalewę. W garnku rozpuszczamy masło, dodając ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, vegetę, słodką paprykę, czarny pieprz oraz 5 szklanek wody. Całość zagotowujemy.

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w pół talarki.

Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy 2 szklanki ryżu, przygotowaną marchewkę oraz cebulę. Zalewamy zagotowaną zalewą i układamy zamarynowane wcześniej kawałki kurczaka.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 i pieczemy 1 godzinę i 20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Reply
    Milena
    1 sierpnia 2014 at 13:04

    Wygląda mega smacznie! Zrobiłam się głodna 😀

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂

    • Reply
      Marta
      1 sierpnia 2014 at 13:21

      Zachęcam do zrobienia:) Bardzo często wracam do tego przepisu bo moi domownicy bardzo lubią te danie. W wolnej chwili na pewno zajrzę 🙂

  • Reply
    marcela
    2 sierpnia 2014 at 22:51

    jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!

  • Reply
    Maryna
    16 września 2014 at 19:09

    Witaj pyszne danie 🙂
    zapraszam do mojej kuchni 🙂
    http://www.marynawkuchni.wordpress.com

    • Reply
      Marta
      19 września 2014 at 14:19

      dziękuje 🙂 Na pewno zajrzę w wolnej chwili 🙂

  • Reply
    Kolombo
    12 sierpnia 2016 at 13:56

    da rade zrobić to danie z piersią z Kurczaka ???

    • Reply
      Marta
      15 sierpnia 2016 at 14:14

      Myślę, że tak, trzeba tylko zmniejszyć czas pieczenia mięsa.

  • Reply
    Monika
    22 września 2016 at 14:05

    Pyszne danie kurczak wyszedł soczysty tylko jeden minus ryz wyszedł lekko za twardawy.Co zrobiłam nie tak?Prosze o pomoc

    • Reply
      Marta
      22 września 2016 at 20:01

      Trudno mi teraz stwierdzić co było przyczyną. A ile czasu kurczak się piekł z ryżem? czy ilość zalewy była taka jak podana w przepisie?

      • Reply
        Ola
        8 maja 2020 at 05:43

        Wczoraj robiliśmy, ja pokroiłam marchew grubiej, bo młody uwielbia, dodałam jeszcze seler, pietruszkę (to juz starte żeby przemycić), a w polowie czasu mrożone brokuły. Przepis jest o tyle świetny, że może ztanowić bazę, a do niej można dodać za każdym razem to, na co ma się ochotę piekłam pod przykryciem wszystko wyszło pysznie no może ryż trochę rozgotowany, ale było coś ala risotto dziękuję za twn przepis

  • Reply
    asienka
    6 lutego 2017 at 10:35

    Witam!
    Mam zamiar skorzystać z tego przepisu tylko zastanawiam się czy kurczak powinien być pieczony pod przykryciem czy bez???

    • Reply
      Marta
      6 lutego 2017 at 20:41

      Ja piekę bez przykrycia.

    • Reply
      Marta
      8 lutego 2017 at 22:15

      Ja piekę bez, aby kurczak się ładnie upiekł.

  • Reply
    Jdkdodcmsk
    3 grudnia 2017 at 17:01

    Mam pytanie – czy można do tego nie używać ketchupu tylko np vegete albo kostkę rosołową? Bo mój syn noe lubi ketchupu. Jeśli tak to poproszę o pomysł będę bardzo wdzięczna.

  • Reply
    Wiola
    8 stycznia 2018 at 11:12

    Tak robiłam z piersią z kurczaka tylko żeby nie było suche podgotowalam je delikatnie, czy pierś czy skrzydełka zawsze pysznie. Ketchup jest właściwie niewyczowalny

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.