Makaron z warzywami z sosem gorgonzola to pomysł na szybki, lekki i kolorowy obiad lub kolację. W sklepach Lidl możecie zakupić włoskie produkty z którymi przygotujecie pyszne włoskie specjały. W ofercie możecie znaleźć makarony, szynki, sery, oliwy z oliwek i wiele innych produktów. Zachęcam do zakupów, tydzień włoski trwa jeszcze do niedzieli! 🙂
Makaron z warzywami z serem gorgonzola
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g makaronu
- -1 cebula
- -1 czerwona papryka
- -1 cukinia
- -1 mały bakłażan
- -2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- -oliwa lub olej do smażenia
- -kilka suszonych pomidorów
- -100 ml białego wina
- -150 g sera gorgonzola
- -sól, pieprz
- -bazylia
Przygotowanie
Cebulę, paprykę, cukinię i bakłażana kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przesmażamy ją do zeszklenia. Dodajemy czosnek, paprykę, bakłażana oraz cukinię. Smażymy kilka minut aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki. Całość podlewamy winem. Zmniejszamy ogień i gotujemy. Po chwili wrzucamy pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę aż ser się rozpuści i połączy z innymi składnikami. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i łączmy z warzywami i sosem.
*Jeżeli lubicie bardziej kremowe sosy możecie dodać do warzyw trochę słodkiej śmietanki.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
28 stycznia 2016 at 21:33Bardzo lubię takie pyszne dania 🙂
Marta
29 stycznia 2016 at 15:17Uwielbiam połączenie makaronu z warzywami 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
1 lutego 2016 at 00:37Apetyczne danie 🙂
Marta
6 lutego 2016 at 22:18Dziękuję 🙂