Kofty wołowo – drobiowe
Kofty to nic innego jak szaszłyki z mięsa mielonego. Ja użyłam mięsa wołowego i kawałek drobiu. Kofty usmażyłam na patelni grillowej Ballarini i podałam je z dipem z pieczonej papryki oraz ryżem curry z warzywami. W sam raz na pożywny obiad dla mięsożerców, polecam 🙂
Kofty wołowo - drobiowe
Drukuj przepisSkładniki
- Kofty:
- -500 g mięsa wołowego
- -300 g mięsa drobiowego (ja użyłam piersi z kurczaka)
- -2 ząbki czosnku
- -łyżeczka kolendry
- -łyżeczka słodkiej papryki
- -pół łyżeczki cynamonu
- -pół łyżeczki ostrej papryki
- -sól, pieprz
- -oliwa z oliwek
- Dip z pieczonej papryki:
- -3 czerwone papryki
- -2 ząbki czosnku
- -300 g jogurtu greckiego
- -sól, pieprz
- -łyżeczka soku z cytryny
- Ryż z warzywami:
- -200 g ryżu
- -łyżka masła
- -sól, pieprz
- -pół łyżeczki curry
- -około 300 g mrożonego groszku z marchewką
- -2 szklanki bulionu lub wody
- Dodatkowo:
- -patyczki do szaszłyków
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W moździerzu ucieramy kolendrę, mieszamy z resztą przypraw. Dodajemy je do mięsa razem z 1/3 szklanki zimnej wody. Wyrabiamy mięso (w trakcie wyrabiania woda szybko wchłonie w mięso). Okładamy. Patyczki do szaszłyków moczymy w pojemniku z zimną wodą. Z mięsa formujemy podłużne, grube kotlety. W środek wybijamy patyczek do szaszłyka. Patelnię grillową rozgrzewamy, polewamy ją odrobiną oliwy. Smażymy kofty z każdej strony na rumiany kolor.
Dip z pieczonej papryki:
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Paprykę układamy skórką do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ją do momentu kiedy będzie miękka a skórka będzie przyrumieniona wręcz czarna. Studzimy.
Obraną ze skórki paprykę przekładamy do moździerza. Dodajemy sól, pieprz i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Ucieramy do uzyskania papki. Masę przekładamy do miski i mieszamy ją z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy.
Ryż z warzywami:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy suchy ryż i przesmażamy go kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy bulion lub wodę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. (5 minut po gotowaniu ryżu dodajemy warzywa oraz przyprawę curry. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Kofty podajemy z ryżem i paprykowym dipem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
16 stycznia 2016 at 18:59Bardzo je lubię 🙂 często robię takie na grillu latem 🙂
z majeczką w kuchni
16 stycznia 2016 at 19:44Świetny obiadek, w towarzystwie tego ryżu nabrał fajnych kolorów, co mu dobrze robi 😉