Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski

Kofty wołowo – drobiowe

Kofty wołowo – drobiowe

Kofty to nic innego jak szaszłyki z mięsa mielonego. Ja użyłam mięsa wołowego i kawałek drobiu. Kofty usmażyłam na patelni grillowej Ballarini i podałam je z dipem z pieczonej papryki oraz ryżem curry z warzywami. W sam raz na pożywny obiad dla mięsożerców, polecam 🙂

Kofty wołowo - drobiowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • Kofty:
  • -500 g mięsa wołowego
  • -300 g mięsa drobiowego (ja użyłam piersi z kurczaka)
  • -2 ząbki czosnku
  • -łyżeczka kolendry
  • -łyżeczka słodkiej papryki
  • -pół łyżeczki cynamonu
  • -pół łyżeczki ostrej papryki
  • -sól, pieprz
  • -oliwa z oliwek
  • Dip z pieczonej papryki:
  • -3 czerwone papryki
  • -2 ząbki czosnku
  • -300 g jogurtu greckiego
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka soku z cytryny
  • Ryż z warzywami:
  • -200 g ryżu
  • -łyżka masła
  • -sól, pieprz
  • -pół łyżeczki curry
  • -około 300 g mrożonego groszku z marchewką
  • -2 szklanki bulionu lub wody
  • Dodatkowo:
  • -patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W moździerzu ucieramy kolendrę, mieszamy z resztą przypraw. Dodajemy je do mięsa razem z 1/3 szklanki zimnej wody. Wyrabiamy mięso (w trakcie wyrabiania woda szybko wchłonie w mięso). Okładamy. Patyczki do szaszłyków moczymy w pojemniku z zimną wodą. Z mięsa formujemy podłużne, grube kotlety. W środek wybijamy patyczek do szaszłyka. Patelnię grillową rozgrzewamy, polewamy ją odrobiną oliwy. Smażymy kofty z każdej strony na rumiany kolor.

Dip z pieczonej papryki:

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Paprykę układamy skórką do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ją do momentu kiedy będzie miękka a skórka będzie przyrumieniona wręcz czarna. Studzimy.

Obraną ze skórki paprykę przekładamy do moździerza. Dodajemy sól, pieprz i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Ucieramy do uzyskania papki. Masę przekładamy do miski i mieszamy ją z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy.

Ryż z warzywami:

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy suchy ryż i przesmażamy go kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy bulion lub wodę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. (5 minut po gotowaniu ryżu dodajemy warzywa oraz przyprawę curry. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Kofty podajemy z ryżem i paprykowym dipem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    16 stycznia 2016 at 18:59

    Bardzo je lubię 🙂 często robię takie na grillu latem 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    16 stycznia 2016 at 19:44

    Świetny obiadek, w towarzystwie tego ryżu nabrał fajnych kolorów, co mu dobrze robi 😉

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.