Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski

Sajgonki

Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu. W daniu wykorzystałam gotową mieszankę chińskich warzyw dzięki czemu nie musiałam osobno kupować np. chińskich grzybów mun, pędów bambusa czy marchewki. Danie jest proste w wykonaniu a dodatki można zmieniać i dodawać wg gustu. Sajgonki polubiła cała moja rodzina, więc na stałe zagościły w naszym menu.

SajgonkiSajgonkiSajgonki

Sajgonki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -2 opakowania papieru ryżowego
  • -opakowanie mrożonej mieszanki chińskich warzyw
  • -500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • -100 g makaronu ryżowego
  • -mała kapusta pekińska lub pół większej
  • -2 łyżki sosu sojowego
  • -przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
  • -2 jajka

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mrożone warzywa i smażymy około 10 minut. Po tym czasie dorzucamy rozdrobnione mięso mielone, mieszamy i smażymy około 10 minut do miękkości. Doprawiamy sosem sojowym, przyprawami.

W między czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i kroimy na małe kawałki. Do dużej miski wrzucamy usmażone warzywa z mięsem, dodajemy makaron ryżowy, pokrojoną drobno kapustę pekińską. Gdy całość przestygnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy ponownie do smaku.

Pojedyncze płatki papieru maczamy w talerzu z letnią wodą aż zmiękną, układamy na blacie. Na placek układamy po czubatej łyżce farszu i zwijamy ściśle. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni w sporej ilości oleju (najlepiej w głębokim tłuszczu) z wszystkich stron na złoto- brązowy kolor.

Podajemy np. z sosem słodko- kwaśnym, czosnkowym.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Lena
    18 lipca 2014 at 04:37

    Robię dokładnie tak samo. Ostatnio zamiast smażyć-piekłam. Wyszły delikatniejsze, ale bardzo chrupiące 🙂

    • Reply
      Marta
      22 lipca 2014 at 09:43

      Dobry pomysł z tym pieczeniem, zawsze mniej kaloryczne wyjdą. Następnym razem też tak zrobię 🙂

  • Reply
    Alicja Kocoń
    19 marca 2016 at 12:24

    Od jakiegoś czasu bardzo się w nich zasmakowałam. Szczególnie mi pasują te bez mięsa, staram się z niego zrezygnować. Doskonale pasują mi smaki z dodatkami pietruszki, marchwią, mogą być grzyby i też pasuje dobrze ugotowany ryż. Polecam też spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto eksperymentować od siebie dodam nietypowe pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ choć na pewno nie wszystkie też przypadną do gustu, każdy ma inny smak. A ktoś dodawał do nich owoce? W restauracji swego czasu widziałam z smażonym bananem ale nie próbowałam jeszcze tego.

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type