Jak już wam wspominałam bardzo lubię pieczone owsianki, zresztą ostatnio tylko takie przygotowuję na śniadanie. Jedną z nich jest owsianka z dodatkiem wiśni i żurawiny. Jest bardzo smaczna i syta. Najlepiej smakuje z dodatkiem jogurtu np. greckiego. Polecam na śniadanko 🙂
Ja podałam jeszcze gorącą owsiankę na marmurowej desce, którą możecie kupić na stronie Podstawki.pl. Można na niej nie tylko kroić, ale także podawać przystawki lub ustawiać gorące naczynia. Polecam 🙂
Pieczona owsianka z wiśniami
Drukuj przepisSkładniki
- -3/4 szklanki mleka
- -3 łyżki jogurtu greckiego
- -1 jajko
- -łyżka miodu
- -1 szklanka płatków owsianych
- -2 łyżki nasion Chia
- -pół szklanki wiśni (ja użyłam z syropu)
- -garść suszonej żurawiny
Przygotowanie
W misce mieszamy mleko z jogurtem greckim, jajkiem i miodem. Dodajemy płatki owsiane, żurawinę i wiśnie. Mieszamy i przekładamy do 2 małych żaroodpornych foremek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego 🙂
3 komentarze
napiecyku
1 sierpnia 2015 at 16:33Znakomite i zdrowe śniadanko 🙂
Obiad gotowy!
1 sierpnia 2015 at 19:14Lubię, dla mnie jest idealna na śniadanie:)
Marzena
2 sierpnia 2015 at 12:18Muszę w końcu zrobić pieczoną, uwielbiam owsianki więc pewnie taka też mi będzie smakowała 🙂