Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki

Pierogi z bobem, boczkiem i ricottą

Pierogi z bobem, boczkiem i ricottą

Przedstawiam Wam pyszne pierogi z bobem z dodatkiem boczku i ricotty. Oryginalny farsz nadał nie powtarzalny smak, który idealnie pasuje do pierogów. Na obiad przygotowałam dwa farsze do pierogów, tradycyjne z mięsem oraz drugie z bobem i dodatkami. Zgadnijcie, które szybciej znikły z talerza :-D, a wcześniej domownicy zarzekali się że nikt nie lubi bobu 🙂 Zachęcam do wypróbowania w swojej kuchni, mam nadzieję że Wam posmakuję tak samo jak nam.

Pierogi z bobem, boczkiem i rocottą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto na pierogi:
  • -0,5 kg mąki pszennej
  • -około 1,5 szklanki naturalnej maślanki
  • -sól
  • Nadzienie:
  • -1 kg bobu
  • -400 g chudego boczku
  • -250 g sera ricotta (lub twarogu)
  • -3 cebule
  • -3 ząbki czosnku
  • -sól, pieprz
  • -2 gałązki rozmarynu
  • -1 łyżka majeranku
  • -łyżeczka tymianku

Przygotowanie

Nadzienie:

Bób myjemy, gotujemy do miękkości (około 10 minut). Studzimy, obieramy i rozdrabniamy widelcem. Cebulę i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy boczek, smażymy aż się dobrze zrumieni i wytopi się z niego tłuszcz, w połowie czasu dodajemy cebulę. W misce mieszamy rozdrobniony bób, boczek z cebulą, ser ricotta, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia.

Ciasto na pierogi:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i maślankę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej maślanki bądź mąki aby uzyskać idealne ciasto).

Wykonanie:

Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy farsz na środek i zlepiamy dobrze brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

Podajemy z cebulką.

Smacznego 🙂

Notatki

PS: Obowiązkowo do pierogów polecam podsmażoną cebulkę 🙂

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    30 lipca 2015 at 20:55

    Wspaniałe 🙂 Martuś podziel się 🙂

    • Reply
      Marta
      31 lipca 2015 at 06:38

      Z chęcią poczęstuję 🙂

  • Reply
    STS
    31 lipca 2015 at 07:40

    Poproszę porcję na dzisiejszy obiad 😉 *wyglądają bosko

  • Reply
    Łukasz
    31 lipca 2015 at 11:37

    Wyglądają nieźle :-).

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    31 lipca 2015 at 17:17

    Ciekawe połączenie, jak z renopmowanej restauracji 😉

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    31 lipca 2015 at 23:35

    To nadzienie bardzo mnie przekonuje, pyszne 🙂

  • Reply
    Agnieszka - PolskaZupa
    1 sierpnia 2015 at 08:01

    Pyszne połączenie 🙂

  • Reply
    Pancook
    1 sierpnia 2015 at 21:46

    Pyszne są takie pierogi. A w sezonie nic tylko je robić i jeść. Ja również niedawni robiłem takie pierożki: http://pancook.pl/pierogi-z-bobem-i-ziemniakami/. Wyszły mega idealnie i było po prostu pyszne. Polecam!

  • Reply
    Patrycja
    8 lipca 2016 at 16:31

    Przepyszne, polecam wszystkim!!!

  • Reply
    ksylolit
    20 lipca 2018 at 15:49

    przepis ukradziony Ewie Wachowicz…

    • Reply
      Marta
      20 lipca 2018 at 16:27

      A właśnie, że nie… to przepis mojego autorstwa, który został wybrany przez samą Ewę Wachowicz. Zapraszam do obejrzenia odcinka bodajże 262 w którym wystąpiłam wraz z Ewą ..;)

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters