Dania obiadowe/ Makarony

Makaronowe muszle z mięsem mielonym

Dziś proponuję wspaniałe muszle Conchiglioni, które można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i sosem pomidorowym. Zrobiłam również drugą wersję z nadzieniem szpinakowym (przepis niebawem). Danie doskonałe na elegancki obiad lub przyjęcie. Jest efektowne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Makaronowe muszle z mięsem mielonymMakaronowe muszle z mięsem mielonym

Makaronowe muszle z mięsem mielonym

Drukuj przepis

Składniki

  • -duże muszle makaronowe Conchiglioni (ja zużyłam 28 sztuk)
  • -0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • -1 cebula
  • -1 łyżka sosu sojowego
  • -po 1 łyżeczce przypraw: oregano, majeranek, tymianek
  • -pieprz, sól
  • -1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sos pomidorowy:
  • -1 puszka krojonych pomidorków
  • -szczypta cukru
  • -1 ząbek czosnku
  • -sól, pieprz
  • -oregano i bazylia
  • Dodatkowo:
  • -pół puszki kukurydzy
  • -ser żółty do posypania (u mnie Cheddar)

Przygotowanie

Makaronowe muszle gotujemy w osolonym wrzątku przez około 8 min. Odcedzamy i rozkładamy na talerzu każdą osobno aby się nie posklejały.

Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię do zeszklenia. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy całość przez około 10 min. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami: oregano, majerankiem i tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dusimy jeszcze chwilę na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy z kukurydzą.

Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy ząbek czosnku, szczyptę cukru, sól, pieprz i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy.

Ugotowane muszle faszerujemy mięsem mielonym.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wylewamy przygotowany sos pomidorowy. Do każdej muszli nakładamy farsz mięsny i układamy w naczyniu obok siebie. Posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min do zapieczenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.