Dania obiadowe/ Dania z ryb

Ryba w cieście z puree z ziemniaków

Dzisiejsza propozycja to trochę inny pomysł na podanie ryby. Ryba usmażona jest w cieście naleśnikowym. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję aby nie spływało z ryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam 🙂

Ryba w cieście z puree z ziemniaków Ryba w cieście z puree z ziemniaków Ryba w cieście z puree z ziemniaków

Ryba w cieście z puree z ziemniaków

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -około 0,5 kg ryby
  • -sól, pieprz
  • Ciasto naleśnikowe:
  • -1 jajko
  • -1 szklanka mąki pszennej
  • -0,5 szklanki mleka
  • -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -sól, pieprz
  • Puree ziemniaczane:
  • -1-1,5 kg ziemniaków
  • -2 łyżki masła
  • -mleko
  • -koperek
  • -gałka muszkatołowa
  • -sól

Przygotowanie

Filety rozmrozić, odsączyć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą oraz pieprzem.

W misce mieszamy jajka z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia oraz solą do uzyskania gęstej śmietany. W razie konieczności dodać trochę mleka bądź mąki.

Na patelni rozgrzewamy olej, kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru (po kilka minut z każdej strony).

Odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.

Puree ziemniaczane:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je, przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz mleko (mleko dodajemy stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Dodajemy gałkę muszkatolową, sól, oraz posiekany koperek.

Rybę podajemy z puree ziemniaczanym oraz surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.