Empanadas są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw są duże i bardzo sycące. Można podać je na ciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie serka kremowego jest bardzo delikatne i kruche, farsz zaś lekko pikantny dzięki dodaniu pieprzu Cayenne. Takie pierogi smakują wyśmienicie. Zawsze przygotowuję je z podwójnej porcji ponieważ mój mąż je uwielbia. Można je również mrozić.
Pierogi empanadas
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g mąki pszennej Kłos- Pol
- -200 g kremowego serka twarogowego
- -200 g masła lub margaryny
- -pół łyżeczki soli
- -łyżeczka papryki słodkiej
- Farsz:
- -1 duża cebula
- -2 ząbki czosnku
- -300 g mięsa mielonego
- -2 nieduże papryki
- -1 pomidor
- -1/3 puszki kukurydzy
- -garść rodzynek
- -sól, pieprz
- -pieprz Cayenne
- -słodka papryka
- Dodatkowo:
- -jajko roztrzepane z łyżką mleka
- -sezam
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto (ma być gładkie i elastyczne). Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Farsz:
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i po chwili paprykę. Smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone. Smażymy chwilę, mięso rozdrabniamy aby nie było dużych grudek. Dodajemy pomidora oraz przyprawy. Dusimy na małym ogniu aż woda z warzyw odparuje (farsz nie może być mokry). Odstawiamy do przestudzenia.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wykrawamy koła o średnicy około 14 cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy ściśle pierogi. Boki dociskamy widelcem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
Podajemy z surówką lub sosami.
Smacznego 🙂
12 komentarzy
Ania
17 lutego 2015 at 15:26Bardzo ciekawe danie 😉
Obiad gotowy!
17 lutego 2015 at 16:52Piękne i pyszne wyszły! moje czekają w kolejce do zrobienia;)
p.s. pasek do odblokowania komentarza kilka razy przesuwam, zanim się odblokuje- tak ma być?
Ania - Kto ugości moich gości?
17 lutego 2015 at 18:14Super takie pierożki, muszę zrobić! Ja też czasem mam problem z przesuwaniem tego paska, czasem przesuwałam i przesuwałam kilka razy i nie chciało się odblokować i rezygnowałam;( Teraz np za 6-tym razem się udało
Marta Gotuje
18 lutego 2015 at 19:09Juz zmienilismy na inny, mam nadzieje ze problem został rozwiązany 😀
Marta
17 lutego 2015 at 18:42Nie wiedziałam o tym problemie, dzisiaj powiem dla mojego informatyka żeby wymyślil cos innego 🙂
Marzena
17 lutego 2015 at 19:36Cudowne pierożki, oj muszą być pyszne. Zabieram przepis ze sobą i z chęcią takie zrobię 🙂
Marta
18 lutego 2015 at 03:26Są pyszne i to bardzo 🙂 Polecam takie zrobić 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
17 lutego 2015 at 19:44Nigdy nie jadłam takich pierożków, przepis wart wypróbowania 🙂
Patrycja
21 lutego 2016 at 22:27A mozna7je smażyć na patelni .?? Lub jakoś inaczej, nie używając piekarnika .. ://
Marta
21 lutego 2016 at 22:44Niestety nie, ciasto nie nadaję się do smażenia.
Monika
16 listopada 2017 at 07:49Czy mąkę mogę zastąpić inną?
Marta
16 listopada 2017 at 11:21chodzi o inną mąkę niż pszenną ?