Chleby/ Domowa Piekarnia

Zdrowy chleb z ziarnami

Zdrowy, pełnoziarnisty chleb nadziany dużą ilością ziaren. Smakuje rewelacyjnie! Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel, którą dostałam jakiś czas temu od mojego męża 🙂 Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych inspiracji kulinarnych. Już niedługo recenzja książki na moim blogu.

Zdrowy chleb z ziarnami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -400 g mąki gryczanej
  • -100 g mąki żytniej
  • -50 g drożdży świeżych
  • -550 ml ciepłej wody
  • -100 g otrębów żytnich
  • -100 g słonecznika
  • -100 g siemienia lnianego
  • -100 g pestek dyni
  • -3 łyżki cukru trzcinowego
  • -3 łyżki czarnuszki
  • -łyżka soli morskiej
  • -łyżka octu balsamicznego
  • -suszone pomidory, kilka sztuk (opcjonalnie)
  • -6 łyżek płatków żytnich (ja użyłam orkiszowych)
  • -łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie

W misce mieszamy mąkę gryczaną i żytnią. drożdże, sól, cukier oraz wodę. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy (około 10 minut). Ciasto będzie luźne.

2 foremki o wymiarach 10 x 22 cm smarujemy olejem i obsypujemy płatkami żytnimi. Do każdej wylać po połowie ciasta. Wierzch wyrównujemy dłońmi zwilżonymi wodą. Odstawiamy foremki w ciepłe miejsce na 30 minut.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut (funkcja góra-dół). Wyjmujemy i studzimy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Ania
    17 lutego 2015 at 15:27

    Super chlebek. Mega ziaren 😉

  • Reply
    foodmania
    17 lutego 2015 at 17:57

    kromka takiego chleba nie dość, że pyszna to potrafi bardzo nasycić!

  • Reply
    Kinga PAruzel
    9 marca 2015 at 12:38

    Dzisiaj trafiłam na Twój blog! nawet nie masz pojęcia jak ucieszył mnie ten wpis 🙂 dziękuję Ci bardzo :*

    • Reply
      Marta
      9 marca 2015 at 14:57

      Dziękuje za odwiedziny 🙂 Twoja książka zawiera mnóstwo fajnych przepisów 🙂 Na pewno z czasem wypróbuje więcej, jak tylko znajdę więcej czasu 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    Luiza
    20 marca 2015 at 12:31

    wczoraj upiekłam ten chlebek, ma specyficzny smak, nie każdemu może pasować, ja akurat uwielbiam takie smaki 🙂

    • Reply
      Marta
      22 marca 2015 at 22:58

      Myślę, że to czarnuszka ma specyficzny smak. Osoby, które za nią nie przepadają, mogą ją pominąć w chlebie:)

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters