Zdrowy, pełnoziarnisty chleb nadziany dużą ilością ziaren. Smakuje rewelacyjnie! Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel, którą dostałam jakiś czas temu od mojego męża 🙂 Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych inspiracji kulinarnych. Już niedługo recenzja książki na moim blogu.
Zdrowy chleb z ziarnami
Drukuj przepisSkładniki
- -400 g mąki gryczanej
- -100 g mąki żytniej
- -50 g drożdży świeżych
- -550 ml ciepłej wody
- -100 g otrębów żytnich
- -100 g słonecznika
- -100 g siemienia lnianego
- -100 g pestek dyni
- -3 łyżki cukru trzcinowego
- -3 łyżki czarnuszki
- -łyżka soli morskiej
- -łyżka octu balsamicznego
- -suszone pomidory, kilka sztuk (opcjonalnie)
- -6 łyżek płatków żytnich (ja użyłam orkiszowych)
- -łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie
W misce mieszamy mąkę gryczaną i żytnią. drożdże, sól, cukier oraz wodę. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy (około 10 minut). Ciasto będzie luźne.
2 foremki o wymiarach 10 x 22 cm smarujemy olejem i obsypujemy płatkami żytnimi. Do każdej wylać po połowie ciasta. Wierzch wyrównujemy dłońmi zwilżonymi wodą. Odstawiamy foremki w ciepłe miejsce na 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut (funkcja góra-dół). Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Ania
17 lutego 2015 at 15:27Super chlebek. Mega ziaren 😉
foodmania
17 lutego 2015 at 17:57kromka takiego chleba nie dość, że pyszna to potrafi bardzo nasycić!
Kinga PAruzel
9 marca 2015 at 12:38Dzisiaj trafiłam na Twój blog! nawet nie masz pojęcia jak ucieszył mnie ten wpis 🙂 dziękuję Ci bardzo :*
Marta
9 marca 2015 at 14:57Dziękuje za odwiedziny 🙂 Twoja książka zawiera mnóstwo fajnych przepisów 🙂 Na pewno z czasem wypróbuje więcej, jak tylko znajdę więcej czasu 🙂 pozdrawiam
Luiza
20 marca 2015 at 12:31wczoraj upiekłam ten chlebek, ma specyficzny smak, nie każdemu może pasować, ja akurat uwielbiam takie smaki 🙂
Marta
22 marca 2015 at 22:58Myślę, że to czarnuszka ma specyficzny smak. Osoby, które za nią nie przepadają, mogą ją pominąć w chlebie:)