Bułki/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Domowe bagietki

Bardzo lubię bagietki dlatego tym razem postanowiłam zrobić swoje domowe. Wyszły bardzo dobre z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Takie bagietki pasują do wszystkiego. Z podanego przepisu wychodzą 4 dosyć spore bagietki.

Domowe bagietkiDomowe bagietki

Domowe bagietki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -1 szklanka mleka
  • -2 łyżeczki masła
  • -2 łyżeczki cukru
  • -1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • -16 g drożdży świeżych
  • -2 łyżeczki soli
  • -4 szklanki mąki

Przygotowanie

Mleko zagotować, dodać masło i cukier i wymieszać aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić, około 10 minut. Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sol i 1 szklankę mąki - wymieszać drewniana łyżką. Ciągle mieszając dodać resztę mąki po 1 szklance (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki mąki) i bardzo energicznie mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto będzie bardzo miękkie i lekko lepiące - takie ma być.

Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folią plastikowa i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie siadło za bardzo przełożyć je na stolnicę, przekroić na części i delikatnie uformować bagietki długości około 30-40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić aż się lekko napuszy, około 30 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 250ºC. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, ta gorąca para w piekarniku tworzy te piękną skórkę), włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec aż będą bardzo rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste. Ja piekłam swoje jeszcze przez 15 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    2 października 2014 at 10:52

    Rewelacyjne bagietki. Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują. Uwielbiam domowe pieczywo :-):-):-)

    • Reply
      Marta
      8 października 2014 at 10:28

      Dziękuje 🙂 Były bardzo smaczne 🙂

  • Reply
    gin
    5 października 2014 at 18:02

    Też bardzo lubię bagietki 🙂 Twoje wyglądają idealnie 🙂

    • Reply
      Marta
      8 października 2014 at 10:32

      Dziękuje 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.