Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia

Bułeczki dyniowe

Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree nadziane domowymi powidłami śliwkowymi 🙂 Polane są pysznym pomarańczowym lukrem. Są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Kto posiada dynie niech spróbuje a nie pożałuje 🙂

Bułeczki dynioweBułeczki dynioweBułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 180

Składniki

  • -3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • -10 g drożdży suchych (2,5 łyżeczki) lub 20 g drożdży świeżych
  • -3/4 szklanki mleka
  • -1 szklanka puree z dyni (280 g)*
  • -1 duże jajko
  • -30 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • -65 g cukru
  • -pół łyżeczki soli
  • -pół łyżeczki cynamonu
  • -skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • -do nadziania bułeczek: np. powidła śliwkowe
  • Lukier pomarańczowy:
  • -1 szklanka cukru pudru
  • -3 - 5 łyżek wrzącej wody
  • -skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie

Ciasto:

W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać 1/4 szklanki mleka i wymieszać. Odstawić na 15 minut do spienienia się drożdży.

Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, puree z dyni*, jajko, resztę cukru oraz mleka, sól, cynamon i skórkę z pomarańczy. Wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto, aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować dużą płaską blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 14 części (każda o wadze około 80 g). Uformować okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczać na dłoni, nadziewać konfiturą, sklejać, formując kulki. Układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 20 minut lub dłużej).

Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Lekko ciepłe lukrujemy.

*Dynię należy upiec w piekarniku. Trzeba ją oczyścić, pokroić na mniejsze części i ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodporym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około godziny do miękkości. Ostudzić i zdjąć skórę a miąższ zmiksować na puree.

Z przygotowanego puree odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można zamrozić lub wstawić do lodówki i przechowywać do kilku dni.

Lukier pomarańczowy:

Składniki na lukier umieścić w naczyniu lub moździerzu i rozetrzeć grzbietem łyżki/ utrzeć tłuczkiem na bezgrudkowy lukier. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody i rozetrzeć.

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    7 listopada 2014 at 09:22

    Martuś jakie fajne bułeczki, pysznie wyglądają 🙂

    • Reply
      Marta
      7 listopada 2014 at 18:05

      Dzięki 🙂 I pysznie smakowały 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    7 listopada 2014 at 20:49

    Powidła śliwkowe świetnie pasują do dyniowych bułeczek, warto zapamiętać ten przepis 🙂

    • Reply
      Marta
      8 listopada 2014 at 16:12

      Wyszły doskonałe 🙂 Cieszę się, że zamroziłam kilka porcji dyniowego puree, w sam raz do przygotowania pysznych wypieków z dodatkiem dyni w środku zimy:)

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    7 listopada 2014 at 22:59

    Mają piękny kolor, dodatek powideł to strzał w dziesiątkę 🙂

    • Reply
      Marta
      8 listopada 2014 at 16:14

      Dziękuję 🙂 Rzeczywiście, z powidłami śliwkowymi świetnie smakowały 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    gin
    8 listopada 2014 at 21:29

    Mmm, zjadłabym sobie taką bułeczkę… 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.