Pyszny kakaowy przekładaniec z masą serową oraz śmietankową przełożony z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Słodko- kwaśne ciasto, które smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam również posmakuje 🙂 Jest bardzo podzielne, z przepisu wychodzi duża blacha ciasta dla całej rodziny. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezy 🙂
Ciasto porzeczkowiec
Drukuj przepisSkładniki
- Kakaowy biszkopt:
- -1 szklanka cukru
- -3 łyżki kakao
- -3/4 szklanki oleju
- -pół szklanki wody
- Dodatkowo:
- -5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- -pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- -1,5 szklanki mąki pszennej
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Masa serowa:
- -200 g masła (w temp. pokojowej)
- -500 g zmielonego twarogu lub serka kremowego śmietankowego
- -5 łyżek cukru pudru
- Masa śmietanowa:
- -500 ml śmietany kremówki 36%
- -2 łyżki cukru pudru
- -1 śmietan fix
- Dodatkowo:
- -Dżem z czarnej porzeczki (1,5 słoiczka)
- -50 g startej mlecznej czekolady
Przygotowanie
Kakaowe blaty:
Cukier, kakao, olej i wodę umieścić w małym garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno (boków niczym nie smarować). Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40, 45 minut lub do tzw. suchego patyczka( ja piekłam 30 minut). Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo twaróg (wcześniej zmielony), miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan fix oraz cukier puder, mieszamy.
Wykonanie:
Dolną część ciasta smarujemy połową dżemu, wykładamy masę twarogową. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego 🙂
15 komentarzy
ladylaura
3 listopada 2014 at 15:58Ciasto genialne.
Małgosia-napiecyku
3 listopada 2014 at 16:50Niech no tylko dorwę dżem z czarnej porzeczki, na pewno będę wiedziała co z nim zrobić :))
Marta
3 listopada 2014 at 20:19Zrób koniecznie, ciasto jest naprawdę pyszne 🙂 pozdrawiam
Marzena
3 listopada 2014 at 19:56Mniam moje ulubione smaki 🙂 zjadłabym kawałeczek nawet teraz 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Marta
3 listopada 2014 at 20:15Proszę częstuj się, został jeszcze kawałeczek ciasta 🙂 pozdrawiam również 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
3 listopada 2014 at 23:06Jestem pewna, ze by mi smakowało 😉
Marta
5 listopada 2014 at 16:04Zachęcam do zrobienia:)
filizanka-smakow
4 listopada 2014 at 10:21ale Ci piękne wyszło !!
zachęcająco wygląda, już chyba wiem, co zrobię na moją słodką niedzielę 🙂
Marta
5 listopada 2014 at 10:00Dziękuje 🙂 Zrób koniecznie, jest bardzo pyszne 🙂 Pozdrawiam
gin
4 listopada 2014 at 23:10Wygląda zachwycająco 🙂
Marta
5 listopada 2014 at 16:03Dziękuje 🙂
Suchy lód
8 listopada 2014 at 15:33Wygląda przepysznie ale??ciasto kakaowe i do tego ser i lekko kwaśne porzeczki to nic innego nie pozostaje jak palcie lizać lub zabrać się do pieczenia. Zabieram przepis do domowych zapisków do wypróbowania ? dziękuje 🙂
Ola
1 stycznia 2017 at 11:40Piekne ciasteczko, na pewno zrobie a czy biszkopt nasączyć czyms czy nie trzeba?
Iwet
25 lipca 2017 at 10:12Piecze się je z termoobiegiem czy bez?
Marta
25 lipca 2017 at 14:22Bez termoobiegu.