Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Święta/ Wielkanoc

Ciasto porzeczkowiec

Pyszny  kakaowy przekładaniec z masą serową oraz śmietankową przełożony z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Słodko- kwaśne ciasto, które smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam również posmakuje 🙂 Jest bardzo podzielne, z przepisu wychodzi duża blacha ciasta dla całej rodziny. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezy 🙂

Ciasto porzeczkowiec

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • Kakaowy biszkopt:
  • -1 szklanka cukru
  • -3 łyżki kakao
  • -3/4 szklanki oleju
  • -pół szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • -5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • -pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • -1,5 szklanki mąki pszennej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Masa serowa:
  • -200 g masła (w temp. pokojowej)
  • -500 g zmielonego twarogu lub serka kremowego śmietankowego
  • -5 łyżek cukru pudru
  • Masa śmietanowa:
  • -500 ml śmietany kremówki 36%
  • -2 łyżki cukru pudru
  • -1 śmietan fix
  • Dodatkowo:
  • -Dżem z czarnej porzeczki (1,5 słoiczka)
  • -50 g startej mlecznej czekolady

Przygotowanie

Kakaowe blaty:

Cukier, kakao, olej i wodę umieścić w małym garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu:

Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.

Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno (boków niczym nie smarować). Przelać do formy ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180?C przez 40 ? 45 minut lub do tzw. suchego patyczka( ja piekłam 30 minut). Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.

Masa serowa:

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo twaróg (wcześniej zmielony), miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan fix oraz cukier puder, mieszamy.

Wykonanie:

Dolną część ciasta smarujemy połową dżemu, wykładamy masę twarogową. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Reply
    ladylaura
    3 listopada 2014 at 15:58

    Ciasto genialne.

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    3 listopada 2014 at 16:50

    Niech no tylko dorwę dżem z czarnej porzeczki, na pewno będę wiedziała co z nim zrobić :))

    • Reply
      Marta
      3 listopada 2014 at 20:19

      Zrób koniecznie, ciasto jest naprawdę pyszne 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    Marzena
    3 listopada 2014 at 19:56

    Mniam moje ulubione smaki 🙂 zjadłabym kawałeczek nawet teraz 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Reply
      Marta
      3 listopada 2014 at 20:15

      Proszę częstuj się, został jeszcze kawałeczek ciasta 🙂 pozdrawiam również 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    3 listopada 2014 at 23:06

    Jestem pewna, ze by mi smakowało 😉

    • Reply
      Marta
      5 listopada 2014 at 16:04

      Zachęcam do zrobienia:)

  • Reply
    filizanka-smakow
    4 listopada 2014 at 10:21

    ale Ci piękne wyszło !!
    zachęcająco wygląda, już chyba wiem, co zrobię na moją słodką niedzielę 🙂

    • Reply
      Marta
      5 listopada 2014 at 10:00

      Dziękuje 🙂 Zrób koniecznie, jest bardzo pyszne 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    gin
    4 listopada 2014 at 23:10

    Wygląda zachwycająco 🙂

    • Reply
      Marta
      5 listopada 2014 at 16:03

      Dziękuje 🙂

  • Reply
    Suchy lód
    8 listopada 2014 at 15:33

    Wygląda przepysznie ale??ciasto kakaowe i do tego ser i lekko kwaśne porzeczki to nic innego nie pozostaje jak palcie lizać lub zabrać się do pieczenia. Zabieram przepis do domowych zapisków do wypróbowania ? dziękuje 🙂

  • Reply
    Ola
    1 stycznia 2017 at 11:40

    Piekne ciasteczko, na pewno zrobie a czy biszkopt nasączyć czyms czy nie trzeba?

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type