Boże Narodzenie/ Ciasta/ Święta/ Wielkanoc

Makowiec na kruchym cieście

Przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje naprawdę bardzo pysznie. U mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne 🙂

Makowiec na kruchym cieście

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • -500 g mąki pszennej
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -100 g cukru
  • -250 g masła lub margaryny
  • -4 żółtka
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa makowa:
  • -puszka masy makowej (850 g) Helio
  • -2 łyżki bułki tartej
  • -4 białka
  • Dodatkowo:
  • -200 g cukru pudru
  • -sok z cytryny

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt, przekładamy do blaszki (wymiary około 25 X 35 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Masa makowa:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą i ubitymi białkami. Przekładamy na blaszkę, wyrównujemy.

Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.

Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny (soku dodajemy tyle alby uzyskać konsystencję lukru). Gotowym lukrem polewamy ciasto.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    19 marca 2015 at 20:38

    Ale mi narobiłaś smaka, cudnie wygląda ten makowiec!

  • Reply
    Marzena
    20 marca 2015 at 06:25

    Super makowiec. Uwielbiam ciasta z makiem 🙂

  • Reply
    ugotujmyto.pl
    20 marca 2015 at 18:22

    Dawno nie jadłam takich pyszności….

  • Reply
    marcela
    20 grudnia 2015 at 19:59

    robiłam juz taki z tego przepisu bardzo dobry smakuje całej mojej rodzinie

  • Reply
    marcela
    20 grudnia 2015 at 19:59

    bardzo dobry i smaczny

  • Reply
    Anna
    25 grudnia 2015 at 12:25

    Zrobiłam na wigilię i wyszło super!

    • Reply
      Marta
      29 grudnia 2015 at 22:21

      Super, cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  • Reply
    ElaS
    31 grudnia 2015 at 01:51

    przepyszne ciasto!!!

    Dziekuje i pozdrawiam

  • Reply
    gosik788
    25 marca 2016 at 16:27

    Robię ten makowiec drugi raz i nie przestanę go robić . Jest rewelacyjny <3

  • Reply
    Natii
    13 kwietnia 2016 at 14:05

    Wygląda rewelacyjnie, przepis podsunę mamie, bo mnie nie wychodzą kruche ciasta 🙁

  • Reply
    Myszka
    6 maja 2016 at 08:32

    ciasto jest pyszne mój syn nie przepada za makowcem ale ten zajadał 🙂

  • Reply
    kuchnia Sylwii
    14 grudnia 2016 at 23:29

    Wow ! 🙂 Przepysznie wygląda! 🙂

  • Reply
    marta
    15 grudnia 2016 at 11:22

    czy to jest przepis na małą blachę czy dużą?

    • Reply
      Marta
      15 grudnia 2016 at 13:44

      Wymiary zapisane w przepisie -blaszka prostokątna (wymiary około 25 x 35 cm). Pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    22 grudnia 2016 at 11:25

    Mąka pszenna zwykla czy tortowa bedzie lepsza?

  • Reply
    Ania
    22 grudnia 2016 at 11:27

    Czy mąka pszenna zwykla czy tortowa bedzie lepsza?

    • Reply
      Marta
      22 grudnia 2016 at 11:33

      Tortowa lepsza 🙂

  • Reply
    Jacek
    23 grudnia 2016 at 11:23

    Zacznę od tego że nie umiem i nie lubię gotować i piec ale postawiłem sobie za punkt honoru upiec ciasto na święta dzięki temu blogowi udało się makowiec wyszedł super, przepis zostanie ze mną już na każde święta.

  • Reply
    Grazyna
    24 grudnia 2016 at 15:11

    Zapomnialam wymieszac bialka z masa makowa …….mama mnie zagadala ….. Czy to nadal wyjdzie?

  • Reply
    asia
    10 stycznia 2017 at 21:32

    Akurat pieke na jutro do kawy jak wyjdzie to napisze ale widzę że będzie dobry

  • Reply
    Gosia
    18 stycznia 2017 at 17:02

    Po dwukrotnym upieczeniu przepis zapisany w zeszyciku. Bardzo smaczne ciasto, spełnia moje kryteria makowca idealnego.

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type