Boże Narodzenie/ Ciasta/ Święta/ Wielkanoc

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne 🙂

Makowiec na kruchym cieście

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • -500 g mąki pszennej
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -100 g cukru
  • -250 g masła lub margaryny
  • -4 żółtka
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa makowa:
  • -puszka masy makowej (850 g)
  • -2 łyżki bułki tartej
  • -4 białka
  • Dodatkowo:
  • -200 g cukru pudru
  • -sok z cytryny

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt, przekładamy do blaszki (wymiary około 25 X 35 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Masa makowa:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą i ubitymi białkami. Przekładamy na blaszkę, wyrównujemy.

Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.

Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny (soku dodajemy tyle alby uzyskać konsystencję lukru). Gotowym lukrem polewamy ciasto.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

30 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    19 marca 2015 at 20:38

    Ale mi narobiłaś smaka, cudnie wygląda ten makowiec!

  • Reply
    Marzena
    20 marca 2015 at 06:25

    Super makowiec. Uwielbiam ciasta z makiem 🙂

  • Reply
    ugotujmyto.pl
    20 marca 2015 at 18:22

    Dawno nie jadłam takich pyszności….

  • Reply
    marcela
    20 grudnia 2015 at 19:59

    robiłam juz taki z tego przepisu bardzo dobry smakuje całej mojej rodzinie

  • Reply
    marcela
    20 grudnia 2015 at 19:59

    bardzo dobry i smaczny

  • Reply
    Anna
    25 grudnia 2015 at 12:25

    Zrobiłam na wigilię i wyszło super!

    • Reply
      Marta
      29 grudnia 2015 at 22:21

      Super, cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  • Reply
    ElaS
    31 grudnia 2015 at 01:51

    przepyszne ciasto!!!

    Dziekuje i pozdrawiam

  • Reply
    gosik788
    25 marca 2016 at 16:27

    Robię ten makowiec drugi raz i nie przestanę go robić . Jest rewelacyjny <3

  • Reply
    Natii
    13 kwietnia 2016 at 14:05

    Wygląda rewelacyjnie, przepis podsunę mamie, bo mnie nie wychodzą kruche ciasta 🙁

  • Reply
    Myszka
    6 maja 2016 at 08:32

    ciasto jest pyszne mój syn nie przepada za makowcem ale ten zajadał 🙂

  • Reply
    kuchnia Sylwii
    14 grudnia 2016 at 23:29

    Wow ! 🙂 Przepysznie wygląda! 🙂

  • Reply
    marta
    15 grudnia 2016 at 11:22

    czy to jest przepis na małą blachę czy dużą?

    • Reply
      Marta
      15 grudnia 2016 at 13:44

      Wymiary zapisane w przepisie -blaszka prostokątna (wymiary około 25 x 35 cm). Pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    22 grudnia 2016 at 11:25

    Mąka pszenna zwykla czy tortowa bedzie lepsza?

  • Reply
    Ania
    22 grudnia 2016 at 11:27

    Czy mąka pszenna zwykla czy tortowa bedzie lepsza?

    • Reply
      Marta
      22 grudnia 2016 at 11:33

      Tortowa lepsza 🙂

  • Reply
    Jacek
    23 grudnia 2016 at 11:23

    Zacznę od tego że nie umiem i nie lubię gotować i piec ale postawiłem sobie za punkt honoru upiec ciasto na święta dzięki temu blogowi udało się makowiec wyszedł super, przepis zostanie ze mną już na każde święta.

  • Reply
    Grazyna
    24 grudnia 2016 at 15:11

    Zapomnialam wymieszac bialka z masa makowa …….mama mnie zagadala ….. Czy to nadal wyjdzie?

  • Reply
    asia
    10 stycznia 2017 at 21:32

    Akurat pieke na jutro do kawy jak wyjdzie to napisze ale widzę że będzie dobry

  • Reply
    Gosia
    18 stycznia 2017 at 17:02

    Po dwukrotnym upieczeniu przepis zapisany w zeszyciku. Bardzo smaczne ciasto, spełnia moje kryteria makowca idealnego.

  • Reply
    Krystyna
    18 grudnia 2017 at 22:59

    Czy spod ciasta należy wcześniej podpiec???

  • Reply
    pawel
    19 grudnia 2017 at 16:59

    blaszke smarujemy czy na papierze

  • Reply
    sylwia
    20 grudnia 2017 at 20:37

    Witam, czy można makowiec zrobić na gotowym spodzie, np.biszkoptowym?

  • Reply
    basik68
    22 grudnia 2017 at 22:11

    Dzięki za przepis. Makowiec wyszedł super :D. Wesołych Świąt 😀

  • Reply
    Kasia
    23 grudnia 2017 at 14:31

    Dziekuje za przepis.

  • Reply
    Izabela
    26 grudnia 2017 at 00:12

    Zrobiłam z Twojego przepisu. Jest pyszny! Dziękuję.

  • Reply
    Wiola
    30 grudnia 2017 at 13:41

    Z tego przepisu makowiec wychodzi wspaniały ,nawet takim jak ja – co mają dwie lewe ręce w kuchni.Dziękuję za przepis!!!

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Generic filters
    Filter by Custom Post Type