Święta Wielkanocne coraz bliżej, pewnie większość z was zaczyna zastanawiać się co na nie przygotować. Zachęcam Was do zrobienia mazurka, który jest tradycją Świąt Wielkanocnych. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury z czerwonej porzeczki oraz masy kajmakowej.
Mazurek wielkanocny
Drukuj przepisSkładniki
- Kruche ciasto:
- -170 g mąki pszennej
- -100 g masła lub margaryny
- -1 żółtko
- -łyżka kwaśnej śmietany
- -30 g cukru pudru
- -łyżka cukru waniliowego
- Dodatkowo:
- -150 g konfitury z czerwonej lub czarnej porzeczki
- -200 g masy kajmakowej
- -skórka pomarańczowa
- -skórka cytrynowa
- -płatki migdałowe
- -żurawina lub rodzynki
- -biała czekolada
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek, wylepiamy formę o średnicy około 26 cm. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy.
Na ostudzony placek wykładamy konfiturę z czerwonej porzeczki. Na nią wylewamy podgrzaną masę kajmakową, wyrównujemy.
Dekorujemy bakaliami.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
19 marca 2015 at 06:33Mniam uwielbiam mazurki. A piekę tylko na Wielkanoc. Twój bardzo ładnie wyszedł 🙂
Marta
19 marca 2015 at 20:12Dziękuje 🙂
Marta
19 marca 2015 at 07:46Co roku myślę nad upieczeniem mazurka na święta i jakoś później zapominam, albo odkładam na za rok. Twój jest piękny, może w tym roku się skuszę 😉
Marta
19 marca 2015 at 20:01Polecam taki mazurek 🙂 często robię również z dżemem z czarnej porzeczki, fajnie przełamuje słodycz kajmaku 🙂
Kubełek Smakowy
12 kwietnia 2015 at 15:38Przepiękny i cóż za bogactwo smaków 🙂
Marta
15 kwietnia 2015 at 02:53Dziękuję:)