Ciasta/ Święta/ Tarty i ciasta kruche/ Wielkanoc

Mazurek wielkanocny

Święta Wielkanocne coraz bliżej, pewnie większość z was zaczyna zastanawiać się co na nie przygotować. Zachęcam Was do zrobienia mazurka, który jest tradycją Świąt Wielkanocnych. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury z czerwonej porzeczki oraz masy kajmakowej.

Mazurek wielkanocny

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • -170 g mąki pszennej
  • -100 g masła lub margaryny
  • -1 żółtko
  • -łyżka kwaśnej śmietany
  • -30 g cukru pudru
  • -łyżka cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • -150 g konfitury z czerwonej lub czarnej porzeczki
  • -200 g masy kajmakowej
  • -skórka pomarańczowa
  • -skórka cytrynowa
  • -płatki migdałowe
  • -żurawina lub rodzynki
  • -biała czekolada

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek, wylepiamy formę o średnicy około 26 cm. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy.

Na ostudzony placek wykładamy konfiturę z czerwonej porzeczki. Na nią wylewamy podgrzaną masę kajmakową, wyrównujemy.

Dekorujemy bakaliami.

Smacznego 🙂

Notatki

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    19 marca 2015 at 06:33

    Mniam uwielbiam mazurki. A piekę tylko na Wielkanoc. Twój bardzo ładnie wyszedł 🙂

  • Reply
    Marta
    19 marca 2015 at 07:46

    Co roku myślę nad upieczeniem mazurka na święta i jakoś później zapominam, albo odkładam na za rok. Twój jest piękny, może w tym roku się skuszę 😉

    • Reply
      Marta
      19 marca 2015 at 20:01

      Polecam taki mazurek 🙂 często robię również z dżemem z czarnej porzeczki, fajnie przełamuje słodycz kajmaku 🙂

  • Reply
    Kubełek Smakowy
    12 kwietnia 2015 at 15:38

    Przepiękny i cóż za bogactwo smaków 🙂

    • Reply
      Marta
      15 kwietnia 2015 at 02:53

      Dziękuję:)

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.