Ciasto styropian z jagodami
Ciasto styropian to taki oszukany sernik na kruchym cieście. Masa jednak nie zawiera w sobie twarogu tak jak w tradycyjnym serniku tylko jogurt grecki. Ciasto jest lekkie i puszyste urozmaicone pysznymi jagodami. Upieczcie koniecznie, póki trwa sezon na jagody! 🙂 Ps. Ciasto możecie zrobić również bez dodatku owoców jeśli lubicie 🙂
Ciasto styropian z jagodami
Drukuj przepisSkładniki
- Kruche ciasto
- -3 szklanki mąki pszennej tortowej
- -250 g masła, zimnego
- -0,5 szklanki cukru pudru
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -5 żółtek
- Masa jogurtowa:
- -5 białek
- -1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- -1 opakowanie cukru waniliowego
- -3 jogurty greckie (łącznie 1 l)
- -2 opakowania proszku budyniowego, śmietankowego
- -4 łyżki wiórków kokosowych
- -szczypta soli
- Dodatkowo:
- -2 szklanki jagód
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- -cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
Kruche ciasto
Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 25×35 cm). Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki.
Masa jogurtowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru oraz cukru waniliowego. Następnie stopniowo, na małych obrotach wsypujemy przesiany proszek budyniowy i dodajemy małymi porcjami jogurt oraz wiórki. Na spód kruchego ciasta wylewamy masę jogurtową.
Jagody mieszamy z mąką i wykładamy na masę jogurtową. Na wierzchu ścieramy zamrożone ciasto (na tarce o grubych oczkach).
CIasto pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Megly
18 sierpnia 2016 at 09:39Uwielbiam styropian. To pyszne ciasto. W wersji z jagodami jeszcze nie jadłam. Z pewnością jest warte wypróbowania. Póki jagódek mamy pod dostatkiem 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂
stokrotka
19 sierpnia 2016 at 12:50robilam identyczne, jest pyszne Jogurty zastapilam oliwa i bez wiorkow kokos.
Ania
7 sierpnia 2021 at 10:56Bardzo często robię styropian z dżemem porzeczkowym. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na nalewkę z czarnej porzeczki zesypanej cukrem, która idealnie pasuje zimą do pysznych ciast.
Plant Deco
25 lipca 2022 at 11:21Moje nowe ulubione ciasto. Jagody pasują tutaj idealnie.
Musztarda
15 września 2022 at 08:47Doskonałe na deser. Fajny przpis.