Ciasta/ Ciasta z owocami/ Serniki

Ciasto styropian z jagodami

Ciasto styropian z jagodami

Ciasto styropian to taki oszukany sernik na kruchym cieście. Masa jednak nie zawiera w sobie twarogu tak jak w tradycyjnym serniku tylko jogurt grecki. Ciasto jest lekkie i puszyste urozmaicone pysznymi jagodami. Upieczcie koniecznie, póki trwa sezon na jagody! 🙂 Ps. Ciasto możecie zrobić również bez dodatku owoców jeśli lubicie 🙂

Ciasto styropian z jagodami

Drukuj przepis

Składniki

  • Kruche ciasto
  • -3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • -250 g masła, zimnego
  • -0,5 szklanki cukru pudru
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -5 żółtek
  • Masa jogurtowa:
  • -5 białek
  • -1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • -1 opakowanie cukru waniliowego
  • -3 jogurty greckie (łącznie 1 l)
  • -2 opakowania proszku budyniowego, śmietankowego
  • -4 łyżki wiórków kokosowych
  • -szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • -2 szklanki jagód
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Kruche ciasto

Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 25×35 cm). Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki.

Masa jogurtowa:

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru oraz cukru waniliowego. Następnie stopniowo, na małych obrotach wsypujemy przesiany proszek budyniowy i dodajemy małymi porcjami jogurt oraz wiórki. Na spód kruchego ciasta wylewamy masę jogurtową.

Jagody mieszamy z mąką i wykładamy na masę jogurtową. Na wierzchu ścieramy zamrożone ciasto (na tarce o grubych oczkach).

CIasto pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Megly
    18 sierpnia 2016 at 09:39

    Uwielbiam styropian. To pyszne ciasto. W wersji z jagodami jeszcze nie jadłam. Z pewnością jest warte wypróbowania. Póki jagódek mamy pod dostatkiem 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂

  • Reply
    stokrotka
    19 sierpnia 2016 at 12:50

    robilam identyczne, jest pyszne Jogurty zastapilam oliwa i bez wiorkow kokos.

  • Reply
    Ania
    7 sierpnia 2021 at 10:56

    Bardzo często robię styropian z dżemem porzeczkowym. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na nalewkę z czarnej porzeczki zesypanej cukrem, która idealnie pasuje zimą do pysznych ciast.

  • Reply
    Plant Deco
    25 lipca 2022 at 11:21

    Moje nowe ulubione ciasto. Jagody pasują tutaj idealnie.

  • Reply
    Musztarda
    15 września 2022 at 08:47

    Doskonałe na deser. Fajny przpis.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.