Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta przekładane/ Ciasta z owocami/ Święta/ Wielkanoc

Wiśniowa fantazja

Makowy biszkopt przełożony w środku budyniową masą i galaretką z wiśniami. To pyszne połączenie składników bardzo dobrze do siebie pasuje 🙂 Ciasto przygotowałam na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakowało.  Zachęcam do zrobienia, na pewno zachwyci nie jednego gościa 🙂

wisniowa_fantazjafantazja

Wiśniowa fantazja

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Biszkopt:
  • -5 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1/2 szklanki maku
  • -1 szklanka mąki
  • -2 łyżeczki oleju
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -2 łyżki gorącej wody
  • Masa budyniowa:
  • -5 żółtek
  • -1/2 l mleka
  • -1/2 szklanki cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -250 g masła
  • Galaretka wiśniowa:
  • -1 szklanka soku z wiśni (z kompotu)
  • -1,5 szklanki wody
  • -2 galaretki wiśniowe
  • -1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu
  • Dodatkowo:
  • -100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja dałam pół na pół)

Przygotowanie

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim. Ubijamy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut.

Biszkopt studzimy, następnie przecinamy wzdłuż na pół.

Masa budyniowa:

Do miseczki przelewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Pozostałą część (1.5 szklanki) zagotowujemy z cukrami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z żółtek. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników.

Galaretka wiśniowa:

Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy do lekkiego stężenia (aby można było wylać ją na ciasto).

Wykonanie:

Na spód blaszki układamy jeden blat biszkoptu. Wykładamy masę budyniową, wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka odpowiednio stężeje, wylewamy ją na masę budyniową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę. Przekładamy do lodówki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

23 komentarze

  • Reply
    Dieta moja pasja.
    6 stycznia 2015 at 09:01

    Co tu dużo pisać….wow. świetnie wygląda, bardzo lubię ciasta z masą budyniową 🙂

  • Reply
    Marta
    6 stycznia 2015 at 11:20

    Nazwa pasuje idealnie ! Wygląda jak fantazja 😉 Zapisuje przepis bo mi smaku narobiłaś 🙂

  • Reply
    Ania
    6 stycznia 2015 at 11:32

    Ale mi się podoba to ciasto, jest kolorowe i mówi do mnie “zjedz mnie” 😀

    • Reply
      Marta
      7 stycznia 2015 at 15:37

      Ciasto jeszcze lepiej smakuje niż wygląda 😉 polecam 🙂

  • Reply
    Marzena
    6 stycznia 2015 at 13:30

    Fantastyczne ciacho 🙂 mniam. Zjadłabym taki kawałek z chęcią 🙂

    • Reply
      Marta
      7 stycznia 2015 at 15:36

      Dziękuję 🙂 proszę, częstuj się 🙂 ciacho jest bardzo pyszne 🙂

  • Reply
    madlene17
    6 stycznia 2015 at 17:25

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Reply
      Marta
      7 stycznia 2015 at 15:35

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    gin
    7 stycznia 2015 at 20:00

    Pięknie się prezentuje 🙂

  • Reply
    Ania
    29 stycznia 2015 at 14:29

    Jedno z moich ukochanych połączeń biszkopt piegowaty+wiśnie+galaretka Mniam!

  • Reply
    Agnieszka
    17 marca 2015 at 16:49

    Ciasto rewelacyjne!! zniknęło szybciej niż je zrobiłam 🙂 Naprawdę godne polecenia,na pewno zrobię je jeszcze nie raz!

    • Reply
      Marta
      17 marca 2015 at 17:58

      Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Basia
    18 grudnia 2015 at 17:34

    Czy drugą warstwę biszkoptu układamy od razu po wylaniu galaretki?

    • Reply
      Marta
      18 grudnia 2015 at 20:00

      Tak, od razu. Galaretkę wylewamy na ciasto gdy odpowiednio steżeje więc możemy od razu przykryć ciasto drugą warstwą boszkoptu 🙂

  • Reply
    Karolina
    23 września 2016 at 12:28

    Czy mak do biszkoptu dodajemy suchy czy gotowany?

  • Reply
    Teresa
    28 września 2016 at 11:46

    Czy biszkopty nasącza się ? nie są suche?

    • Reply
      Marta
      28 września 2016 at 15:58

      Możemy delikatnie nasączyć.

  • Reply
    Teresa
    2 października 2016 at 17:27

    Zrobilam ciasto z Pani przepisu, ale mam pytanie odnośnie masy bydyniowej
    Z tego przepisu masa bydyniowa wyszła mi mało gęsta. czy taka ma być i czy jak połączymy ja z maslem to nie będzie za bardzo lejąca ? Zwątpilam i masę bydyniowa zrobiłam ze swojego starego przepisu, ale nie ukrywam ze Pani przepis jest ciekawy.

    • Reply
      Marta
      2 października 2016 at 21:35

      Masa budyniowa po schłodzeniu w lodówce zastyga, jest idealnie gęsta więc bez obaw. Przepis sprawdzony także nie ma co się martwić, że nie wyjdzie 🙂

  • Reply
    marzena
    29 września 2017 at 20:51

    cudowne , zresztą wszystkie pani ciasta trafione w mój gust

    • Reply
      Marta
      3 października 2017 at 21:09

      dziękuję 🙂

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type