Wiśniowa fantazja
Wiśniowa fantazja, makowy biszkopt przełożony w środku budyniową masą i galaretką z wiśniami. To pyszne połączenie składników bardzo dobrze do siebie pasuje 🙂 Ciasto przygotowałam na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakowało. Zachęcam do zrobienia, na pewno zachwyci nie jednego gościa 🙂
Wiśniowa fantazja
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -5 jajek
- -1 szklanka cukru
- -1/2 szklanki maku
- -1 szklanka mąki
- -2 łyżeczki oleju
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -2 łyżki gorącej wody
- Masa budyniowa:
- -5 żółtek
- -1/2 l mleka
- -1/2 szklanki cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- -250 g masła
- Galaretka wiśniowa:
- -1 szklanka soku z wiśni (z kompotu)
- -1,5 szklanki wody
- -2 galaretki wiśniowe
- -1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu
- Dodatkowo:
- -100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja dałam pół na pół)
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim. Ubijamy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut.
Biszkopt studzimy, następnie przecinamy wzdłuż na pół.
Masa budyniowa:
Do miseczki przelewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Pozostałą część (1.5 szklanki) zagotowujemy z cukrami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z żółtek. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników.
Galaretka wiśniowa:
Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy do lekkiego stężenia (aby można było wylać ją na ciasto).
Wykonanie:
Na spód blaszki układamy jeden blat biszkoptu. Wykładamy masę budyniową, wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka odpowiednio stężeje, wylewamy ją na masę budyniową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę. Przekładamy do lodówki.
Smacznego 🙂
27 komentarzy
Dieta moja pasja.
6 stycznia 2015 at 09:01Co tu dużo pisać….wow. świetnie wygląda, bardzo lubię ciasta z masą budyniową 🙂
Marta
6 stycznia 2015 at 11:20Nazwa pasuje idealnie ! Wygląda jak fantazja 😉 Zapisuje przepis bo mi smaku narobiłaś 🙂
Marta
7 stycznia 2015 at 15:39🙂
Ania
6 stycznia 2015 at 11:32Ale mi się podoba to ciasto, jest kolorowe i mówi do mnie „zjedz mnie” 😀
Marta
7 stycznia 2015 at 15:37Ciasto jeszcze lepiej smakuje niż wygląda 😉 polecam 🙂
Marzena
6 stycznia 2015 at 13:30Fantastyczne ciacho 🙂 mniam. Zjadłabym taki kawałek z chęcią 🙂
Marta
7 stycznia 2015 at 15:36Dziękuję 🙂 proszę, częstuj się 🙂 ciacho jest bardzo pyszne 🙂
madlene17
6 stycznia 2015 at 17:25Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Marta
7 stycznia 2015 at 15:35Dziękuję 🙂
gin
7 stycznia 2015 at 20:00Pięknie się prezentuje 🙂
Ania
29 stycznia 2015 at 14:29Jedno z moich ukochanych połączeń biszkopt piegowaty+wiśnie+galaretka Mniam!
Agnieszka
17 marca 2015 at 16:49Ciasto rewelacyjne!! zniknęło szybciej niż je zrobiłam 🙂 Naprawdę godne polecenia,na pewno zrobię je jeszcze nie raz!
Marta
17 marca 2015 at 17:58Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Pozdrawiam
Basia
18 grudnia 2015 at 17:34Czy drugą warstwę biszkoptu układamy od razu po wylaniu galaretki?
Marta
18 grudnia 2015 at 20:00Tak, od razu. Galaretkę wylewamy na ciasto gdy odpowiednio steżeje więc możemy od razu przykryć ciasto drugą warstwą boszkoptu 🙂
Karolina
23 września 2016 at 12:28Czy mak do biszkoptu dodajemy suchy czy gotowany?
Marta
23 września 2016 at 14:00Suchy 🙂
Teresa
28 września 2016 at 11:46Czy biszkopty nasącza się ? nie są suche?
Marta
28 września 2016 at 15:58Możemy delikatnie nasączyć.
Teresa
2 października 2016 at 17:27Zrobilam ciasto z Pani przepisu, ale mam pytanie odnośnie masy bydyniowej
Z tego przepisu masa bydyniowa wyszła mi mało gęsta. czy taka ma być i czy jak połączymy ja z maslem to nie będzie za bardzo lejąca ? Zwątpilam i masę bydyniowa zrobiłam ze swojego starego przepisu, ale nie ukrywam ze Pani przepis jest ciekawy.
Marta
2 października 2016 at 21:35Masa budyniowa po schłodzeniu w lodówce zastyga, jest idealnie gęsta więc bez obaw. Przepis sprawdzony także nie ma co się martwić, że nie wyjdzie 🙂
Anna
7 grudnia 2020 at 15:11Czy można dać wiśnie mrożone?
marzena
29 września 2017 at 20:51cudowne , zresztą wszystkie pani ciasta trafione w mój gust
Marta
3 października 2017 at 21:09dziękuję 🙂
Kamcia
16 listopada 2018 at 20:32Mam pytanko czy można użyć wiśni mrożonych z galaretką wisniową ?
Marta
19 listopada 2018 at 10:36Tak, można.
EveLla
11 czerwca 2019 at 12:27Wyszedł genialny☺️.. Uwielbiam ten przepis, gości na naszym stole już od miesięcy … Jesteś wprost cudowna! Jestem wprost fanką i obserwuję z niecierpliwością twoje inne dzieła…. Pozdrawiam serdecznie i życzę duuuuużo sukcesów