Babki/ Ciasta/ Święta/ Wielkanoc

Babka majonezowa

Babka majonezowa jest niezwykle prosta do przygotowania. Majonez w cieście pełni funkcję tłuszczu, który sprawia, że ciasto jest wilgotne w środku (używamy go jako zamiennik masła/oleju). W cieście majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna w środku. Dodatkowo wierzch babki polałam pyszną polewą z białej czekolady. Polecam ten przepis na Wielkanoc i nie tylko 🙂

Ja w swoim przepisie użyłam Majonezu Kielecki, który bardzo lubię i często używam w swojej kuchni. Majonez Kielecki to kultowa marka majonezu i najważniejszy produkt WSP „Społem”, dostępny na rynku już od 1959 roku. Doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki sprawiają, że Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Dowodem na to są liczne nagrody i wyróżnienia oraz fakt, że Kielecki to obecnie drugi najchętniej kupowany majonez w naszym kraju. Jego receptura stała się podstawą do opracowania Polskiej Normy majonezu. Nic dziwnego, ponieważ wykonany jest z najlepszych surowców, całkowicie bez konserwantów czego dowodem jest fakt, iż data przydatności majonezu to tylko 3 miesiące.

 

Babka majonezowa

Drukuj przepis
Ilość porcji: 8

Składniki

  • -5 jajek
  • -3/4 szklanki cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -3/4 szklanki Majonez Kielecki
  • -1 szklanka mąki pszennej
  • -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -ulubiony aromat (śmietankowy, waniliowy) lub sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Polewa czekoladowa:
  • -80 g białej czekolady
  • -30 ml śmietanki 30 %
  • -dowolna posypka

Przygotowanie

Całe jajka i cukry ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 5 minut (na puszystą masę). Dodajemy majonez (łyżka po łyżce) do ubitych jajek i mieszamy mikserem na mniejszych obrotach. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i aromat. Całość mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia wszystkich składników.

Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Upieczoną babkę odstawiamy do wystudzenia. Następnie polewamy polewą z białej czekolady i dowolnie dekorujemy.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, mieszamy do połączenia.

Smacznego 🙂

Notatki

Wpis sponsorowany

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Kuba Baranowski
    27 marca 2018 at 10:54

    Brzmi pysznie, chociaż szczerze powiedziawszy pierwszy raz słyszę o babce z majonezem 🙂 Chyba najwyższy czas poeksperymentować w kuchni!

  • Reply
    Karolina
    28 marca 2018 at 14:04

    Świetnie wygląda ta babka. Dawno nie jadłam babki majonezowej 😉

  • Reply
    Paulina Garnicka
    29 marca 2018 at 14:55

    O! Ciekawy pomysł! Zawsze się zapieram, że już więcej nie będę próbować nowych przepisów, bo któż ma to wszystko zjeść… A tu pojawia się taki przepis… No i jak nie skorzystać? 😀

    • Reply
      Marta
      29 marca 2018 at 19:18

      Polecam, wychodzi pyszna 😀

  • Reply
    Aleksandra
    30 marca 2018 at 14:10

    Mmm. pycha! Jadłabym 🙂

  • Reply
    Karolina
    3 kwietnia 2018 at 07:06

    Super przepis! Ja w te święta robiłam serniczek 🙂
    Zapraszam do mnie: https://amismakuje.blogspot.com

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.