Boże Narodzenie/ Przystawki i przekąski/ Święta/ Wielkanoc

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem to elegancka przystawka, która świetnie sprawdzi się na imprezach, świętach czy innych uroczystościach. Będzie również doskonałym pomysłem na kolację. Robi się ją naprawdę bardzo prosto. Ja dodatkowo do serka śmietankowego dodałam trochę tartego chrzanu ze słoiczka dzięki czemu rolada nie wyszła mdła i smakowała pysznie. Polecam 🙂

Rolada szpinakowa z łososiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -450 mrożonego szpinaku
  • -sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • -4 jajka
  • -3 ząbki czosnku
  • -300 g śmietankowego serka twarogowego (kremowego)
  • -1-2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
  • -150 g wędzonego łososia w plastrach

Przygotowanie

Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy mrożony szpinak. Smażmy go na patelni do momentu rozmrożenia i odparowania wody. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodajemy je do szpinaku. Delikatnie mieszamy łyżką.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wylewamy na blachę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut (ważne aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, ponieważ później będzie problem z jego zwinięciem). Studzimy, następnie przekładamy na blat i delikatnie zdejmujemy papier.

W miseczce mieszamy serek śmietankowy z chrzanem, solą oraz pieprzem. Wierzch rolady smarujemy serkiem, na wierzchu układamy plasterki wędzonego łososia. Zwijamy ciasno w roladę (wzdłuż krótszego boku), owijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem kroimy w plastry.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Asia
    9 lutego 2016 at 09:27

    Szpinak rozdrobniony czy liściasty?

    • Reply
      Marta
      9 lutego 2016 at 09:35

      Rozdrobniony 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    10 lutego 2016 at 00:51

    Elegancka i pyszna przystawka 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    10 lutego 2016 at 08:34

    Świetna przekąska

  • Reply
    sylwek
    22 sierpnia 2016 at 13:37

    Sam osobiście ,kiedyś robiłem taka rolade tylko nie z Pani przepisu , ale przepis był podobny . A rolada wyszła przepyszna .

  • Reply
    Iza
    28 stycznia 2018 at 16:04

    Przepis prosto opisany. Rolada wyszła przepyszna. Goście byli zachwyceni. Dziękuję 🙂

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type