Babki/ Boże Narodzenie/ Ciasta/ Święta/ Wielkanoc

Babka makowa z polewą czekoladową

Babka makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka długo utrzymuje świeżość 🙂

Babka makowa z polewą czekoladową

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -1 szklanka białek
  • -3/4 szklaki cukru
  • -0,5 szklanki oleju
  • -1 szklanka maku
  • -1 szklanka mąki
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa:
  • -50 ml śmietanki 30 %
  • -70 g mlecznej czekolady
  • -łyżka masła
  • Dodatkowow:
  • -orzechy do dekoracji

Przygotowanie

Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Do ubitej piany dodajemy stopniowo olej, następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mak. Mieszamy delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, do połączenia.

Masę przelewamy do foremki na babkę (wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i przewracamy do góry dnem na talerz. Polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami.

Polewa czekoladowa:

Do małego rondelka przelewamy śmietankę, zagotowujemy. Dodajemy połamaną na mniejsze części czekoladę oraz masło. Mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie polewamy ciasto.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Amatorka
    17 grudnia 2016 at 17:37

    Ale mi narobiłaś ochoty.. musi być pyszna 😉

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.