Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta z owocami

Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami

Biszkopt przełożony masą na jogurcie greckim z galaretką i czerwoną porzeczką. Ja użyłam mrożonych owoców, które zamroziłam w sezonie. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. Przygotowałam je na majówkę,  wszyscy byli zachwyceni. Gorąco polecam, koniecznie zapiszcie sobie przepis na te ciasto i zróbcie je w sezonie porzeczkowym.

ciasto_porzeczkoweciasto_porzeczkowe2

Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Biszkopt:
  • -7 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka mąki pszennej
  • -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Masa jogurtowa:
  • -800 g jogurtu greckiego
  • -300 ml śmietany kremówki 30 %
  • -4 łyżki żelatyny
  • -150 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • -czerwone porzeczki (ja użyłam około 450 g)
  • -2 galaretki czerwone

Przygotowanie

Biszkopt:

Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki (wymiary około 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na pół.

Masa jogurtowa:

W misie miksera mieszamy jogurt grecki z cukrem pudrem. Odkładamy.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do niej łyżkę masy jogurtowej, mieszamy a następnie dodajemy kolejne 4 łyżki i ponownie mieszamy. Całość wlewamy do masy jogurtowej i mieszamy, pod koniec dodając ubitą na sztywno śmietanę.

Masę odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.

W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzącej wody.

Dolny blat biszkoptu przekładamy do blaszki, wylewamy tężejącą masę jogurtową. Przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka zacznie tężeć, ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu układamy świeże lub mrożone porzeczki (nie rozmrażamy ich wcześniej) a całość zalewamy tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    5 maja 2015 at 12:43

    Martuś wspaniałe ciasto 🙂

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:23

      Dziękuje Marzenko 🙂 Z chęcią Cię poczęstuje, musisz tylko napisać gdzie mam dostarczyć ciacho 🙂

  • Reply
    Marta
    5 maja 2015 at 14:39

    Jak z czerwonymi porzeczkami to ja jestem jak najbardziej na tak 😀 Bardzo lubię takie ciacha 😉

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:24

      Ja bardzo lubię czerwoną porzeczkę a szczególnie w takich ciastach 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    5 maja 2015 at 18:00

    Zapisane! I nie będę czekać do sezonu tylko wykorzystam pozimowe resztki czarnych porzeczek 🙂 Ta masa z jogurtu bardzo mnie zaciekawiła

    • Reply
      Marta
      10 maja 2015 at 23:16

      Masa jogurtowa to był mój mały eksperyment 🙂 ciasto wyszło lekkie i delikatne 🙂

  • Reply
    Ania
    5 maja 2015 at 18:57

    ciasto jogurtowe i owoce to najlepsze połączenie 🙂

  • Reply
    Małgosia napiecyku
    6 maja 2015 at 13:47

    U mnie w tym roku porzeczka bardzo obrodzi, już nie mogę się doczekać 🙂 Ciasto leciutkie, w sam raz na letnie popołudnie 🙂

  • Reply
    Megly
    6 maja 2015 at 16:38

    Kocham takie lekkie ciasta na biszkoptach. Zwłaszcza na wiosnę, gdy pogoda jest ciepła i nie ma się ochoty na ciężkie, zasładzające smakołyki. Ale bym zjadła tę pychotkę… no i jeszcze te owoce. Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Marta
      10 maja 2015 at 23:19

      Zapraszam, mogę zrobić drugą porcję 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    6 maja 2015 at 17:21

    cudny torcik! lekki i smakowity, a porzeczki pewnie nadają mu ciekawego rześkiego smaku! z galaretką w sam raz na lato

    • Reply
      Marta
      10 maja 2015 at 23:43

      Dziękuje 🙂 Ciasto podbiło nasze kubki smakowe 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    6 maja 2015 at 17:49

    Wspaniałe ciasto, z galaretką i owocami bardzo lubię 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    6 maja 2015 at 21:17

    Lubię delikatne ciasta na biszkopcie. Takie z porzeczkami niebo w gębie

  • Reply
    aga
    31 lipca 2017 at 20:34

    Beznadziejne. Dwa razy robiłam i dwa razy galaretka poszła w biszkopt. Trzeba chyba kłaść taką, która się nożem kroi. Jedynie w smaku dobre.

    • Reply
      Marta
      1 sierpnia 2017 at 22:12

      Wydaje mi się, że to wina galaretki, musiała być nakłada zbyt płynna na biszkopt z owocami. W przepisie podana jest mniejsza ilość wody niż na opakowaniu.

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search

    Wszystkie...

    Generic filters
    Filter by Custom Post Type