Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to doskonały, a zarazem bardzo pyszny pomysł na szybki i lekki obiad. Wystarczy tylko naciąć pierś z kurczaka, w środek włożyć pesto, pokrojone pomidory i mozzarellę. Później pozostaje nam tylko zapiec wszystko i podawać np. z ziemniakami i mizerią z ogórków. Polecam 🙂


Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4

Składniki

  • -4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • -2 pomidory*
  • -opakowanie sera mozzarella
  • -świeża bazylia
  • -pesto z bazylii
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżki oleju

Przygotowanie

Każdą pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż (nie do końca) tworząc kieszonki w mięsie. Każde wgłębienie smarujemy pesto, w środek każdego wgłębienia wkładamy plaster pomidora, mozzarelli, a pomiędzy nimi wkładamy listek świeżej bazylii. Każdy filet posypujemy solą i pieprzem. 2 łyżki pesto mieszamy z 2 łyżkami oleju. Powstałym sosem polewamy mięso.

Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy mięso około 20-25 minut.

Smacznego 🙂

Notatki

*jeżeli mamy większe pomidory to możemy je przekroić na połowę

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    kasia
    13 czerwca 2018 at 08:47

    Wyjątkowy blog, świetne przepisy, bardzo ładne zdjęcie i estetyczna całość
    Nie widzę jednak buttonu do obserwowania a sądzę że nie tylko mnie by się przydał, bardzo chciałabym być na bieżąco :3
    Serdecznie pozdrawiam, życzę więcej kucharskiej weny (a sama planuję być kucharką, więc będę eksperymentować) Czekam na więcej interesujących wpisów.

  • Reply
    Norbert
    13 czerwca 2018 at 13:06

    Szkoda, że nie ma zdjęcia po upieczeniu, bo chętnie bym zobaczył jak wygląda 🙂

    • Reply
      Marta
      13 czerwca 2018 at 13:15

      Jest zdjęcie po upieczeniu, wystarczy najechać myszką na środek prawej strony zdjęcia i kliknąć przycisk strzałki 🙂

  • Reply
    Karolina
    15 czerwca 2018 at 06:15

    Kurczak po upieczeniu wygląda jeszcze lepiej! Muszę spróbować 🙂

  • Reply
    Gosia
    27 czerwca 2018 at 10:26

    Klasyka moich potraw z grilla 🙂 Polecam

  • Reply
    Nauka kontroli poślizgu
    29 czerwca 2018 at 10:50

    Pieknie wygląda a smakować musi jeszcze lepiej. Wypróbuję ten przepis napewno. Pozdrawiam

  • Reply
    Monika
    5 listopada 2018 at 09:26

    Czy mięsko pieczemy z przykryciem czy bez ?

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type