Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami

Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami

Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z delikatną masą z jogurtu greckiego i śmietany oraz galaretką z owocami. Idealny deser na lato. Ciasto możemy wykonać z różnymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami czy wiśniami.

Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami

Drukuj przepis

Składniki

  • Biszkopt:
  • -5 jajek
  • -3/4 szklanki cukru
  • -3/4 szklanki mąki pszennej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Masa jogurtowa:
  • -500 ml jogurtu greckiego
  • -500 ml śmietany kremówki 30 %
  • -4 łyżki żelatyny
  • -150 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • -3 galaretki rozpuszczone w 3,5 szklanki wrzątku
  • -owoce: u mnie truskawki, maliny i borówki

Przygotowanie

Biszkopt: *

Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.

Masa jogurtowa:

Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia, około 1/3 szklanki wody) odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy żelatynę mieszając, tylko do jej całkowitego rozpuszczenia. Można podgrzać ją również w mikrofali. Nie można doprowadzić do wrzenia ponieważ żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie dodajemy do niej łyżkę jogurtu, mieszamy a następnie dodajemy kolejne 4 łyżki i ponownie mieszamy. Całość wlewamy do reszty jogurtu i mieszamy, pod koniec dodając ubitą na sztywno śmietanę.

Masę odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.

Wykonanie:

Na wystudzony biszkopt wylewamy masę jogurtową, odstawiamy do całkowitego stężenia masy jogurtowej.

Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku, gdy galaretka zacznie tężeć, ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu układamy owoce, a całość zalewamy tężejącą galaretką.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Notatki

*Blaszka o wymiarach 34 x 35 cm

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Catering Weranda
    10 lipca 2018 at 14:07

    Wygląda tak pysznie, że aż ślinka cieknie na sam widok tych słodkości. Dotąd próbowałam ciasto które sama przygotowywałam z jogurtem, malinami i kruszonką. Jakoś nigdy na myśl nie przyszła mi taka prosta i świetnie dobrana kompozycja. Jeszcze dziś wieczorem postaram się przygotować dla moich domowników te słodkości. Oby więcej takich przepisów, pozdrawiam!

  • Reply
    Katarzyna
    11 lipca 2018 at 07:10

    Bardzo lubię takie lekkie, letnie ciasta, więc koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

  • Reply
    Blogbezpomyslu
    12 lipca 2018 at 12:17

    Bardzo ciekawy pomysł na ciasto jeszcze nigdy nie spotkałem sie z takim 🙂
    Czekam na kolejny przepis.

  • Reply
    Piotr Fedde
    12 lipca 2018 at 13:26

    Mniam! Aż nabrałam ochoty na ciasto!

  • Reply
    Mariusz
    13 lipca 2018 at 09:12

    Pysznie wygląda to danie. Zapisuję przepis i na pewno w weekend spróbuję tych pyszności.

  • Reply
    Marta
    13 lipca 2018 at 18:31

    Wspaniale wygląda to ciasto, od razu widać, że pyszne!

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type