Sernik z masłem orzechowym, masą kajmakową i orzechami ziemnymi
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi. Jest miękki, puszysty i delikatny wręcz idealny! Doskonały na wielkanocny stół, będzie się pięknie prezentował i smakował 🙂
Sernik z masłem orzechowym, masą kajmakową i orzechami ziemnymi
Drukuj przepisSkładniki
- Spód:
- -200 g biszkoptów
- -6 czubatych łyżek masła orzechowego
- Masa serowa:
- -1 kg zmielonego twarogu
- -300 ml śmietanki kremówki
- -5 jajek
- -3/4 szklanki cukru
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -1 łyżka mąki pszennej
- Dodatkowo:
- -pół puszki masy kajmakowej
- -prażone orzeszki ziemne (niesolone)
Przygotowanie
Spód:
Biszkopty mielimy (najlepiej za pomocą blendera), dodajemy masło orzechowe - łączymy. Masę wykładamy na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia) o średnicy 26 cm. Wyrównujemy i dobrze ugniatamy.
Masa serowa:
Do miski przekładamy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy, tylko do połączenia składników. Masę przelewamy na przygotowany spód.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przekładamy do lodówki do schłodzenia.
Wierzch sernika smarujemy masą kajmakową i posypujemy orzeszkami.
Smacznego 🙂
18 komentarzy
Karmel-itka
19 marca 2016 at 12:56podobny (bo nieco inaczej robiony) królował u mnie na blogu w tym tygodniu 🙂 Bardzo fajny smaczek.
Megly
19 marca 2016 at 15:29Musiałaś umieścić wszystkie moje najbardziej ulubione przysmaki w jednym cieście? Przecież nie umiałabym się opędzić od nakładania dokładek. Może i dobrze, że dzieli nas monitor 😉 Skradam przepis 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Marta
22 marca 2016 at 22:30W takim razie musisz upiec taki serniczek 🙂 Pozdrawiam
z majeczką w kuchni
21 marca 2016 at 09:51Robię podobny, tylko na wierzch daję masę kajmakową 🙂 jest słodko- tak jak lubię
Marta
22 marca 2016 at 22:29Mój też jest z masą kajmakową 🙂
Aga
21 marca 2016 at 10:14Fajny przepis, uwielbiam serniki 🙂
Agata
21 marca 2016 at 10:33Kocham serniki wszelkiej maści 🙂
Kamila
21 marca 2016 at 13:53Na pewno jutro zrobię 🙂 Pysznie wygląda!
Marta
22 marca 2016 at 22:29Polecam 🙂
Karolina
21 marca 2016 at 14:21Ekstra! Zrobię na Wielkanoc 🙂
Marzena
21 marca 2016 at 21:06Martuś wspaniały serniczek, bardzo lubię takie smaki 🙂
Marta
22 marca 2016 at 22:28Sernik rzeczywiście smakował wspaniale 🙂
Magdalena
1 kwietnia 2016 at 08:44Czym zastąpić masło orzechowe? Jestem uczulona…
Marta
1 kwietnia 2016 at 10:05Użyj 100 g zwykłego masła (wcześniej rozpuszczonego)
Karolina
8 kwietnia 2016 at 11:34Rewelacyjny przepis! Prosty i wydaje mi się, że będzie idealny na moje marne kulinarne umiejętności 😉 Najpierw spróbuję sama, a później dam do spróbowania znajomym z kancelarii Kacprzak, żebyśmy poczuli wcześniej długi weekend 🙂
Pozdrawiam! Bardzo przyjemny blog. i szata graficzna, i przepisy są rewelacyjne 🙂
Ania
8 kwietnia 2016 at 20:35Czy pieczemy z termoobiegiem czy góra-dół?
Marta
8 kwietnia 2016 at 20:43Bez termoobiegu 🙂
Ania
9 kwietnia 2016 at 15:20Dziękuję za odpowiedź 🙂