Sezonowe truskawki coraz częściej zaglądają na nasz stół. Ja zajadam je codziennie np. dodaje je do owsianki, koktajli lub pałaszuję je same, bez niczego. Ostatnio zrobiłam mini torciki z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone. Zamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować właśnie takie mini wersje torcików dla każdej osoby. Polecam ten pyszny deser na niedzielne popołudnie 🙂
Mini torciki z truskawkami
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -5 jajek
- -3/4 szklanki cukru
- -3/4 szklanki mąki
- -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- -1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- -300 ml śmietany kremówki
- -łyżka cukru pudru
- Dodatkowo:
- -2 łyżki dżemu truskawkowego
- -250 g truskawek + kilka do dekoracji
Przygotowanie
Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę wylewamy na dużą blaszkę z piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Studzimy.
Truskawki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z dżemem truskawkowy.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy mascarpone i cukier puder. Mieszamy.
Z biszkoptu wycinamy kółka (o szerokości około 7 cm). Mi wyszło 18 kółek i zrobiłam z nich 6 mini torcików.
Wykonanie:
Układamy warstwami:
-biszkopt
-truskawki + masa z śmietany i mascarpone
-biszkopt
-truskawki + masa z śmietany i mascarpone
-biszkopt
-śmietana z mascarpone + udekorowane truskawki
Smacznego 🙂
11 komentarzy
Marta
7 czerwca 2015 at 10:11Wow, jakie piękne! 😉 Na taki torcik to na pewno bym się skusiła, mimo silnych postanowień ograniczenia słodkości 😀
Marzena
7 czerwca 2015 at 11:20Wspaniale wyglądają. Z chęcią bym zjadła 🙂
Marta
7 czerwca 2015 at 22:22Dziękuje. Torciki tak bardzo nam smakowały, że po chwili nie było po nich śladu 🙂
Megly
7 czerwca 2015 at 12:13Wyglądają tak wspaniale, że aż szkoda by je było jeść. Ale na pewno idzie za nimi także pyszny smak 🙂 Teraz każdy przepis z truskawkami jest na wagę złota. Trzeba korzystać intensywnie z sezonu na nie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Marta
7 czerwca 2015 at 22:20Ja zawsze mrożę truskawki aby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok 🙂 Pozdrawiam 🙂
napiecyku
8 czerwca 2015 at 10:48Małe cudeńka, w sam raz na słodką przekąskę do kawy 🙂
z majeczką w kuchni
8 czerwca 2015 at 13:34Pyszny pomysł ! świetne są takie małe torciki na jeden kęs
domowacukierniaewy.blox.pl
8 czerwca 2015 at 23:17Przeurocze torciki i jakie pyszne 🙂
SzybkoTanioSmacznie
9 czerwca 2015 at 08:09Ojjj a mi właśnie burczy w brzuszku. Przpięknie wyglądają te torciki!
Obiad gotowy!
10 czerwca 2015 at 16:44Cudeńka! bardzo fajny pomysł z wersją mini zamiast jednego dużego tortu
Łucja
11 czerwca 2015 at 08:50Cudne 🙂 Od dawna zbieram się do zrobienia takich mini torcików!