Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta przekładane/ Ciasta z owocami/ Święta/ Wielkanoc

Ciasto Jamajka

Ciasto Jamajka robiłam już jakiś czas temu, jednak dopiero teraz zorientowałam się, że nie ma go jeszcze na blogu 🙂 Ciasto jest pyszne – delikatne, nie za słodkie, rozpływa się w ustach. Kostka takiego ciasta doskonale nada się jako deser do kawy i herbaty, dla nas i dla waszych gości. Jedyne o czym musicie pamiętać to to, aby przy zakupach bananów wybierać te najbardziej dojrzałe, żółte, ale nie czarne. Najlepiej jak najdłuższe i jak najprostsze. To tyle 🙂

Ciasto Jamajka

Drukuj przepis

Składniki

  • Biszkopt:
  • -5 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 szklanki mąki pszennej tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -2 czubate łyżki kakao
  • -4 łyżki wody
  • -2 łyżki oleju
  • Masa śmietanowa:
  • -500 g mascarpone
  • -500 ml kremówki
  • -3-4 pełne łyżki cukru pudru
  • Poncz:
  • -2 łyżki soku z cytryny
  • -8-9 łyżek wody
  • -1 łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • -2 galaretki cytrynowe
  • -3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • -około 5-6 jak najdłuższych i najprostszych bananów
  • -sok z 1 cytryny
  • -50-60 g startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wymiary blachy około 24 x 35 cm.

Biszkopt:

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej wodę i olej, jeszcze chwilę miksujemy, do połączenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół, spód ponownie umieszczamy w formie i ponczujemy. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.

Galaretka z bananami:

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody i odstawiamy do momentu, gdy galaretka zacznie tężeć. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy galaretka będzie już miała półpłynną konsystencję i zacznie tężeć, obieramy banany, przekrawamy je na pół i nacieramy sokiem z cytryny. Przygotowane w ten sposób układamy ciasno na biszkopcie. Jeśli banany nie są wystarczająco długie, kolejnego banana układamy w poprzek aby cały biszkopt był nimi pokryty.

Na banany przelewamy tężejącą galaretkę i od razu wstawiamy ciasto do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie galaretka powinna całkowicie stężeć.

Masa śmietanowa:

Do miski miksera przelewamy mocno schłodzoną śmietankę, ubijamy ją do powstania gęstego kremu, pod koniec dodajemy mascarpone oraz przesiany cukier puder. Ubijamy jeszcze chwilę.

Wykonanie:

3/4 masy wykładamy na stężałą galaretkę z bananami. Wyrównujemy, układamy drugi biszkopt, delikatnie ponczujemy i delikatnie dociskamy. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą.

Ciasto wstawiamy do lodówki, do schłodzenia najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    piegusek
    3 listopada 2016 at 19:39

    baaardzo apetyczne ciacho

  • Reply
    Megly
    4 listopada 2016 at 09:03

    Nie znałam przepisu. Uwielbiam ciasta z bananami. Świetna propozycja i prezentuje się pięknie. Bardzo apetycznie. Idealnie ozdobi stół i sprawi, że będziemy czuli rozkosz dla podniebienia. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type