Ciasta/ Ciasta bez pieczenia/ Serniki

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczonego sernika. Przygotowany na herbatnikach, bez pieczenia zajmie Wam niewiele czasu. Smakuje wyśmienicie. Polecam na deser do popołudniowej kawki 🙂

Sernik gotowany bez pieczenia

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -1 kg mielonego twarogu, może być z wiaderka
  • -4 duże jajka (użyłam L)
  • -200 g masła
  • -3/4 szklanki cukru
  • -łyżka cukru z wanilią
  • -2 budynie waniliowe
  • -200 ml mleka
  • -około 400 g herbatników
  • Polewa:
  • -150 ml śmietany kremówki
  • -100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • -1 czubata łyżka masła

Przygotowanie

W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy.

Dodajemy zmielony twaróg, jajka i energicznie mieszamy cały czas gotując. Masę można krótko zmiksować mikserem lub blenderem aby miała idealną konsystencję.

Budynie dokładnie mieszamy w mleku i dodajemy do gorącej masy serowej. Energicznie mieszamy i gotujemy (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (konsystencja będzie podobna do gotowego budyniu).

Kwadratową foremkę o wielkości około 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na dno wykładamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę gorącej masy. Układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzchu wykładamy herbatniki i wylewamy polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W garnuszku podgrzewamy kremówkę razem z masłem. Do gorącej kremówki (nie gotującej się) dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.

Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

32 komentarze

  • Reply
    Miroslavkac
    16 maja 2016 at 15:29

    FAJNY POMYSŁ, WYGLĄDA NA PYSZNY, A DUŻO SZYBCIEJ SIĘ GO ROBI, NIŻ TRADYCYJNY SERNIK 🙂

  • Reply
    Megly
    17 maja 2016 at 08:23

    Sernik gotowany jest o tyle świetny, że można go robić właśnie warstwowo. U mnie w domu tak dawno nie było takiego ciasta, ubolewam 🙁 Wstrzeliłaś się idealnie w moje potrzeby, bo mam obecnie zepsuty piekarnik 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    18 maja 2016 at 07:43

    Jadłam kiedyś gotowany sernik u sąsiadki i pamiętam, że był pyszny! Chętnie sięgnęłabym teraz po kawałek:) mogę?;)

  • Reply
    kazimiera
    19 maja 2016 at 17:02

    Przepis wspaniały.warty wypróbowania.

  • Reply
    wedelka
    20 maja 2016 at 10:13

    Ładnie się prezentuje 🙂 U mnie dziś także sernik gotowany, choć w nieco innym wydaniu 🙂

  • Reply
    piegusek
    22 maja 2016 at 20:20

    zrobiłam? chyba zamieszkam w Twojej kuchni

  • Reply
    Ugotowana
    7 listopada 2016 at 18:35

    Ja zrobiłam. Myślę, że na pierwszą warstwę powinno się kłaść chłodną a nie gorącą masę. Bo inaczej herbatniki namiękają.

  • Reply
    Renata z Kozich Bród
    22 grudnia 2016 at 19:15

    ELO siema

  • Reply
    Bozena
    23 grudnia 2016 at 20:27

    a cukru nie za dużo? Ewa Wachowicz dała 1 szklankę a w Pani przepisie są 3-4 szklanki….

    • Reply
      Marta
      23 grudnia 2016 at 21:02

      Oczywiście chodzi o 3/4 szklanki cukru 🙂

  • Reply
    Gosia
    30 grudnia 2016 at 17:48

    Wypróbowałam na Święta , super przepis , fajny szybki sernik bez pieczenia , ale właśnie dałam mniej cukru 😉 Polecam Wszystkim – smak prawdziwego sernika , mniej pracy 😉

    • Reply
      Marta
      30 grudnia 2016 at 20:47

      To prawda, sernik jest błyskawiczny w przygotowaniu 🙂

  • Reply
    Ela
    19 stycznia 2017 at 10:05

    Robiłam polecam naprawdę smaczny

  • Reply
    Czytelniczka
    26 stycznia 2017 at 23:39

    Czy może być ser z wiaderka? Nie mam aktualnie możliwości zmielenia sera

    • Reply
      Marta
      27 stycznia 2017 at 08:41

      Tak, oczywiście, może być z wiaderka 🙂

  • Reply
    lu2000
    29 stycznia 2017 at 00:55

    czy do budyniu uzyc tyle mleka ile na opakowaniu? czy moze mniej?

    • Reply
      Marta
      29 stycznia 2017 at 16:24

      Ilość mleka podana jest w przepisie.

  • Reply
    Wiola
    7 lutego 2017 at 11:59

    bardzo prosty sposób na pyszny sernik dziękuje .masa musi byćgorąca

  • Reply
    internetowy360
    10 lutego 2017 at 11:47

    Jeden z lepszych serniczków jakie jadłam, jest prosty i rewelacyjny. Ja na wierzch dodaję jeszcze wiórki kokosowe.

  • Reply
    EWELKA
    11 lutego 2017 at 17:40

    A polewa czekoladowa zgęstnieje bo boję się używać śmietanki zawsze do czekolady dodaje kilka łyżek mleka?

    • Reply
      Marta
      11 lutego 2017 at 21:43

      Tak, zgęstnieje.

  • Reply
    Viktoria
    19 kwietnia 2017 at 19:27

    zrobiony! rewelacja. polecam

  • Reply
    Iza
    10 listopada 2017 at 11:50

    Cudowny przepis 🙂 No i wreszcie nie ma problemu opadającego sernika 😉

  • Reply
    Katarzyna
    10 listopada 2017 at 16:02

    ile czasu należy gotować ser

  • Reply
    Kasia
    16 stycznia 2018 at 08:05

    Fajny przepis, ciasto wygląda obłędnie a ta polewa na nim taka równiutka. Musi być pyszne.

  • Reply
    Jola
    23 marca 2018 at 19:33

    Jaka gramatura budyniu?

  • Reply
    Kamila
    17 czerwca 2018 at 20:18

    Robiłam sernik z tego przepisu już kilka razy i za każdym kolejnym nie mogę się nadziwić jaki jest pyszny!!!! Doskonały przepis.

  • Reply
    kura domowa
    27 grudnia 2018 at 20:00

    Robiłam kilka razy z innego przepisu ale niestety był dość rzadki , czy z tego przepisu jest takiej konsystencji ze nie rozjeżdża się? I można bez problemu pokroić?

  • Reply
    Tomasz
    17 stycznia 2019 at 19:17

    Chciałem tylko dodać, że sernik bajeczny. Ja dołożyłem do sera jeszcze syrop z kwiatu bzu.

  • Reply
    el-rosio
    20 kwietnia 2019 at 19:52

    U nas kolejne święta z tym sernikiem jednak ja kupuję prawdziwy twaróg i „traktuję ” go blenderem. JEST PYSZNY

  • Reply
    Kasia
    19 września 2019 at 17:00

    Budynie maja byz z cukrem czy bez?

    • Reply
      Ania
      13 lutego 2021 at 22:33

      Dziękuję za przepis.
      Ja dodałam jeszcze sok i skórkę z połowy cytryny. Miłego dnia.

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.