Ciasto 3 bit
Ciasto 3 bit to popularne ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, masy budyniowej, kajmakowej oraz bitej śmietany. Zawsze gdy jadłam 3bita w gościach było straaasznie słodkie, więc postanowiłam lekko zmodyfikować przepis według własnego uznania. Zrezygnowałam z dodawania cukru do każdej z mas, a do środka dodaję dżem z czarnej porzeczki dzięki czemu ciasto nie jest przesłodzone i smakuję obłędnie. Polecam do wypróbowania 🙂
Ciasto 3 bit
Drukuj przepisSkładniki
- -2 duże opakowania herbatników (łącznie około 500 g)
- -2 budynie waniliowe
- -3 szklanki mleka
- -200 g miękkiego masła
- -1 puszka masy kajmakowej (400 g) np. czekoladowej lub orzechowej
- -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- -600 ml śmietany 30 %
- -2 łyżki mleka w proszku (lub 1 opakowanie śmietan - fix)
- -gorzka czekolada (około 50-70 g)
Przygotowanie
Do garnka przelewamy 2 szklanki mleka, zagotowujemy. Do gotującego się mleka szybko przelewamy mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając.
Dno prostokątnej blaszki (wymiary około 25 x 35 cm) wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach wykładamy masę budyniową na niej układamy herbatniki. Następnie rozsmarowujemy podgrzaną w puszce masę kajmakową (dzięki temu będzie się lepiej rozsmarowywać). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Smarujemy ją cienką warstwą dżemu porzeczkowego.
Śmietanę ubijamy pod koniec dodając mleko w proszku lub śmietan - fix. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (herbatniki muszą zmięknąć).
Smacznego 🙂
17 komentarzy
Kasia
10 stycznia 2016 at 12:29Na którą warstwę wykładamy budyń bo tego zabrakło w opisie?
Marta
10 stycznia 2016 at 15:01Dziękuję za czujność, przepis poprawiony. Budyń układamy jako pierwszą warstwę na herbatnikach. Pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
15 stycznia 2016 at 00:54Uwielbiam to ciasto, nigdy mi się nie nudzi 🙂
Julia
18 lutego 2016 at 17:54dodajemy śmietanę czy śmietankę??
Marta
18 lutego 2016 at 19:11Chodzi o słodką śmietankę 30 % do deserów.
Miroslavkac
16 maja 2016 at 15:30DLA MNIE TEŻ TRADYCYJNY 3BIT JEST ZA SŁODKI, TEGO SPRÓBUJE NAPEWNO 🙂
roksana
5 grudnia 2019 at 13:23na jaki rozmiar blaszki to ciasto? czy budyń z cukrem czy bez?
zz
10 listopada 2016 at 16:47Czy do kremówki dodajemy cukier puder?
Marta
10 listopada 2016 at 17:14Nie, ciasto jest wystarczająco słodkie.
zz
19 listopada 2016 at 00:59Dziękuję za odpowiedź. Ciasto wyszło przepyszne!!! Coś czuję, że wyprze ciasto „krówkę”, które jest obowiązkowe u mnie w domu co roku na święta 😉
A jakiej marki budyń Pani używa? Mi krem budyniowy nie wyszedł, musiałam poprawić i dać 4 opakowania budyniu na 3 szklanki mleka. Wiem, że w różnych innych przepisach często jest tak jak u Pani- 2 budynie na 3 szklanki mleka ale nigdy mi to nie wychodzi i muszę dać więcej opakowań.
Jestem zauroczona Pani blogiem. To już mój trzecie przepis z tego bloga(dwa inne to mięsne) i wszystko jest proste i smakowite. Na jutro studzi się murzynek ze śliwkami(nie było jeszcze degustacji ale wizualnie pięknie wygląda) a na obiad mam pozaznaczane pełno przepisów do wyboru. Aktualnie jest to jeden z moich ulubionych blogów;-)
Proszę tylko zdradzić jeden sekret- albo tu albo w jakiejś notce albo poprzez meila- jak udaje się Pani pogodzić pasję gotowania ze szczupłą sylwetką?Nie ma Pani chęci objadania się tymi wszystkimi pysznościami? Sama jestem wielkim pulpetem ale uwielbiam gotować i strasznie mi to wadzi;-)
Iza
11 stycznia 2017 at 20:06Ciasto pycha ja jedną warstwę herbatników maczam w gorzkiej kawie rozpuszczalnej
Mk
18 listopada 2017 at 14:44Czy dżemem smarujemy jedna czy dwie warstwy herbatników? Na zdj wygląda jakby dwa razy był dżem
Marta
21 listopada 2017 at 08:54Jedną warstwę, druga widoczna na zdjęciu to masa kajmakowa.
ANia
7 grudnia 2017 at 10:36Świetny pomysł z tym dżemem. Ja to ciasto przygotowałam jako tort, bo piekarnik mi się zepsuł i czekam na nowy 😉
Katarzyna
30 marca 2018 at 09:29Czy do budyniu dodajemy cukier?
Marta
30 marca 2018 at 09:56Nie, ciasto i tak jest wystarczająco słodkie od masy kajmakowej i czekolady.
bg
28 kwietnia 2019 at 13:12Chcę zrobić to ciasto, zaintrygował mnie dodatek mleka w proszku do kremówki, czy faktycznie może on zastąpić żelatynę? Smietan fixu na pewno nie użyję, bo nie chcę, a sama kremówka na pewno nie będzie idealnie sztywna