Znakomite placuszki z kaszy jaglanej, które są nie tylko bardzo smaczne ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Możemy podać je z ulubionymi dodatkami takimi jak syrop klonowy, miód, banany czy inne owoce. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, poprawia przemianę materii, oczyszcza i odkwasza organizm. Zawiera witaminy: E, B, krzemionkę oraz lecytynę. Takie placuszki warto zrobić na śniadanie. Polecam.
Placuszki z kaszy jaglanej
Drukuj przepisSkładniki
- -2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- -250 g serka ricotta (można zamienić na twaróg)
- -1 jajko
- -1 banan
- -3 łyżki miodu
- -około 3-4 łyżki mąki pszennej
- -szczypta proszku do pieczeni
- -olej lub masło do smażenia
Przygotowanie
Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Warto ją przed gotowaniem przepłukać na sicie zimną wodą a następnie wrzątkiem, pozbędziemy się w ten sposób gorzkawego posmaku.
W misce rozgniatamy banana, dodajemy serek, jajko, miód, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy pod koniec dodając ostudzoną kaszę jaglaną. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę (w razie konieczności dodajemy więcej mąki).
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu smażymy placuszki na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
8 stycznia 2016 at 18:15Mniam pyszności, uwielbiam takie placuszki 🙂
kulinarna148
8 stycznia 2016 at 18:24Uwielbiam takie placuszki.
Idealne na leniwe weekendowe śniadanka.
z majeczką w kuchni
8 stycznia 2016 at 22:08Dla mnie nowośc, ale na pewno są pyszne 🙂
Marta
9 stycznia 2016 at 00:31Polecam takie placuszki z kaszy jaglanej są naprawdę bardzo smaczne 🙂