Pasty/ Śniadania i kolacje

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów, pasty tahini (pasty z prażonym sezamem), czosnku i soku z cytryny. W smaku jest wyrazisty i aromatyczny. Hummus to pyszne smarowidło na kanapki. Polecam 🙂

Hummus z suszonymi pomidorami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 10 mnut

Składniki

  • -1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu zalewy)
  • -kilka suszonych pomidorów
  • -2 ząbki czosnku
  • -sok z jednej cytryny
  • -1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • -1 łyżka pasty tahini
  • -sól do smaku
  • -oliwa z suszonych pomidorów

Przygotowanie

Do pojemnika wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz resztę składników. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku. W razie konieczności, gdy masa jest za gęsta, dodajemy więcej oliwy z suszonych pomidorów.

Domowy hummus przekładamy do szczelnego pojemnika bądź słoika, wierzch polewamy odrobiną oliwy i przechowujemy w lodówce do kilku dni.

 

 

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Jola
    12 kwietnia 2017 at 20:46

    Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję. Będzie to moje pierwsze podejście do hummusu

  • Reply
    Martyna
    12 kwietnia 2017 at 20:48

    Świetny przepis 🙂

  • Reply
    Karolina
    12 kwietnia 2017 at 20:53

    Jadłam i polecam! Źródło białka płynącego z roślin strączkowych oraz potasu z suszonych pomidorów. Samo zdrowie!

  • Reply
    Sylwia
    12 kwietnia 2017 at 20:54

    Muszę wypróbować przepis!

  • Reply
    Piegusek
    12 kwietnia 2017 at 20:55

    pyszności, uwielbiam takie smarowidła ?

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type