Babki/ Ciasta/ Święta/ Wielkanoc

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy 15 minut, aby ją przygotować, a później wstawić tylko do piekarnika i upiec 🙂 Najważniejszą rzeczą o której musimy pamiętać to to, aby przygotowane składniki były w temp. pokojowej ? inaczej wyjdzie nam zakalec 🙂 Babka jest miękka, wilgotna i lekko cytrynowa w smaku. Idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Babka jogurtowa

Drukuj przepis
Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 50

Składniki

  • -3 szklanki mąki pszennej
  • -1 szklanka cukru
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -250 g jogurtu naturalnego
  • -150 ml oleju
  • -4 jajka
  • -sok i otarta skórka z 2 cytryn
  • Dodatkowo:
  • -cukier puder do posypania, rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa

Przygotowanie

Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.

Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i odstawiamy.

Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę przez kilka minut. Stopniowo wlewamy olej, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną na zmianę z jogurtem. Na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia.

Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Po upieczeniu studzimy, a następnie polewamy roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Piegusek
    12 kwietnia 2017 at 20:42

    zjadłabym z ochotą bo suchych ciast nie znoszę?. apetyczne zdjęcia?.je się oczami ?

  • Reply
    Gin
    12 kwietnia 2017 at 20:43

    Cudowna

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.