Babka jogurtowa
Nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy 15 minut, aby ją przygotować, a później wstawić tylko do piekarnika i upiec 🙂 Najważniejszą rzeczą o której musimy pamiętać to to, aby przygotowane składniki były w temp. pokojowej ? inaczej wyjdzie nam zakalec 🙂 Babka jest miękka, wilgotna i lekko cytrynowa w smaku. Idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Babka jogurtowa
Drukuj przepisSkładniki
- -3 szklanki mąki pszennej
- -1 szklanka cukru
- -łyżka cukru waniliowego
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -250 g jogurtu naturalnego
- -150 ml oleju
- -4 jajka
- -sok i otarta skórka z 2 cytryn
- Dodatkowo:
- -cukier puder do posypania, rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa
Przygotowanie
Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.
Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i odstawiamy.
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę przez kilka minut. Stopniowo wlewamy olej, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną na zmianę z jogurtem. Na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia.
Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu studzimy, a następnie polewamy roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Piegusek
12 kwietnia 2017 at 20:42zjadłabym z ochotą bo suchych ciast nie znoszę?. apetyczne zdjęcia?.je się oczami ?
Gin
12 kwietnia 2017 at 20:43Cudowna