Rolada ze schabu z pieczarkami
Zapraszam na schab w nieco innym wydaniu, w formie rolady z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów. Taką roladę możecie podać na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako dodatek na kanapki.
Rolada ze schabu z pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- - 1 kg schabu bez kości
- - sól, pieprz, ostra i słodka papryka, łyżka majeranku
- - 500 g pieczarek
- - 1 cebula
- - 6 suszonych pomidorów
- - 2 łyżki masła
Przygotowanie
Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy.
Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
Na schabie układamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzchu rozsypujemy suszone pomidory. Mięso zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy ciasno sznurkiem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch delikatnie polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy je przez 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy na 10-15 minut, a następnie kroimy w plastry.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Gosia
12 kwietnia 2017 at 20:38Super pomysł na roladę! Wykorzystam przepis i przygotuję na święta
Piegusek
12 kwietnia 2017 at 20:39lubię takie rolady? mniam
Milena
18 kwietnia 2017 at 20:57Zrobiłam sobie na święta taką roladkę tylko nie użyłam pieczarek Następnym razem dodać i ciekawe jak będzie smakowała
Nata
18 grudnia 2022 at 11:44Czy taką roladę można zamrozić.?
Kamil
2 czerwca 2017 at 12:42Fajny przepis. Ja specjalizuje się w schabie ze śliwką. Chyba czas na poszerzenie kulinarnego repertuaru.