Dania mięsne/ Dania obiadowe

Kurczak pieczony z jabłkami

Kurczak pieczony w całości z dodatkiem jabłek. Wychodzi bardzo smaczny i aromatyczny. Dodatkowo pod piersi kurczaka włożyłam plasterki pomarańczy oraz masło dzięki czemu pierś nie wyszła sucha. Była miękka i soczysta w środku. Moja dzisiejsza propozycja to idealny pomysł na niedzielny obiad lub spotkanie w większym gronie. Polecam.

kurczak_w_jablkachkurczak_w_jablkach2kurczak_w_jablkach3

Kurczak pieczony z jabłkami

Drukuj przepis

Składniki

  • -1 średni kurczak (1-1,5 kg)
  • -przyprawy: słodka i ostra papryka, sól, pieprz, oregano, mielona kolendra, tymianek, przyprawa do kurczaka
  • -olej
  • -2 ząbki czosnku
  • -masło
  • -1 pomarańcza
  • -3-4 jabłka

Przygotowanie

Kurczaka myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz trochę oleju do otrzymania gęstej marynaty. Nacieramy nią całego kurczaka. Środek kurczaka solimy. Kurczaka przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Następnie delikatnie odsunąć skórę od piersi kurczaka i włożyć w środek po trochę masła.

Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć. Odkroić 2 plastry i włożyć je pod skórę na piersiach kurczaka (w to samo miejsce gdzie włożyliśmy masło).

Środek nadziewamy ciasno jabłkami (pokrojonymi na ósemki) aby wypełnić całe wnętrze. Spinamy ściśle wykałaczkami.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch dodatkowo smaruję rozpuszczonym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. W razie konieczności gdy wierzch się zbyt mocno przypieka wystarczy kurczaka przykryć folią aluminiową.

Ja dodatkowo ułożyłam 2 jabłka pokrojone w ósemki na dno formy (około 30 minut przed końcem pieczenia) oraz podlałam kurczaka podczas pieczenia wywarem warzywnym .

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    5 września 2014 at 21:41

    Pyszna propozycja na obiad, wygląda smakowicie 🙂

    • Reply
      Marta
      8 września 2014 at 22:29

      Dziękuję. Był bardzo smaczny 🙂

  • Reply
    apetycznakuchnia
    6 września 2014 at 19:57

    Kurczak wygląda obłędnie:) Uwielbiam połączenie kurczak + cytrusy:)

    • Reply
      Marta
      8 września 2014 at 22:10

      Dziękuje 🙂 W takim połączeniu smakowym kurczak smakuje wyśmienicie 🙂

  • Reply
    Martunia
    16 września 2014 at 11:59

    A jakie jabuszka będą dla kurczaka najodopowiedniejsze?? pytam bo planuje zrobić go i zaprosić rodzinę a więc wszystko musi się udac 😀

    • Reply
      Marta
      16 września 2014 at 13:23

      Najlepiej sprawdzą się miękkie, słodko- kwaśne jabłka. Ważne aby nie były zbyt dojrzałe aby po upieczeniu nie rozpadły się całkowicie 🙂

  • Reply
    Dominika
    26 marca 2016 at 13:27

    Jakie proporcje tych przypraw ?

  • Reply
    Damiano
    17 lipca 2016 at 12:47

    Witam nie jest napisane czy piec pod przykryciem. Pozdrawiam.

  • Reply
    Damiano
    17 lipca 2016 at 14:20

    Piekłem bez przykrycia jest pyszne i jabłka z sosu jakie pyszne mniam 🙂 dziękuje za przepis 🙂

  • Reply
    magda
    10 listopada 2016 at 10:41

    żeby pierś wyszła soczysta jest bardzo prosty sposób… drób do pieczenia układamy na brzyszku :] (kurczak leży na piersiach)….. na 10-15 min. przed końcem pieczenia można przełożyć kurczaka do góry piersiami, żeby się przyrumieniły…… POLECAM

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.