Babeczki i muffinki/ Przystawki i przekąski

Muffiny z żółtym serem i boczkiem

Muffiny w wersji wytrawnej z żółtym serem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i miękkie w środku. Doskonałe jako przekąska np. do pracy lub na kolację. Boczek można zamienić na szynkę oraz wybrać dodatki wg swoich upodobań. Polecam.

babeczki_miesnebabeczki_miesne2

Muffiny z żółtym serem i boczkiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -250 g mąki pszennej
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -220 ml mleka
  • -75 ml oleju
  • -2 jajka
  • -1 średniej wielkości marchewka (starta na tarce o średnich oczkach)
  • -kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • -150 g sera żółtego (startego na tarce o średnich oczkach)
  • -100 g boczku lub szynki
  • -pół łyżeczki soli
  • -przyprawy i zioła do smaku - pieprz, papryka słodka lub ostra, bazylia, oregano, natka pietruszki (świeża lub suszona) itp.
  • Dodatkowo:
  • -30 g sera żółtego na wierzch muffinek
  • -papryka w proszku, do oprószenia

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na suchą patelnię (bez dodatku tłuszczu) i wysmażyć do wytopienia tłuszczu. Odłożyć do wystudzenia.

Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, jajka. Delikatnie wymieszać. Dodać marchewkę, ser żółty, pomidory, boczek, przyprawy i zioła. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą widelcem, mieszając w jednym kierunku (nie używamy miksera).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem prawie do ich wysokości (jeśli używamy foremek silikonowych, ciasto wylewamy bezpośrednio do nich). Wierzch posypać serem i delikatnie papryką.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 25 minut do tzn. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser; nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). Wyjąć i wystudzić.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    6 września 2014 at 08:23

    Jakie pyszne muffinki 🙂 ja zawsze robiłam na słodko 🙂 zapisuje sobie przepis 🙂

    • Reply
      Marta
      8 września 2014 at 22:02

      W takiej wersji smakują równie dobrze 🙂 Polecam wypróbować 🙂

  • Reply
    Ela
    29 września 2015 at 14:41

    Czy mogę jako foremek użyć samych tych papierowych?

    • Reply
      Marta
      30 września 2015 at 14:26

      Myślę, że tak 🙂

  • Reply
    Dominika
    11 listopada 2019 at 10:45

    Czy zamiast do foremek mogę wlać ciasto do keksówki?

  • Reply
    simon
    31 grudnia 2019 at 09:09

    smakują mega

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.