Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski/ Zupy

Zupa krem z buraka z chrupiącymi kulkami serowo – makaronowymi

Zupa krem z pieczonych buraków podana z chrupiącymi kulkami serowo – makaronowymi. Te danie przygotowałam na konkurs makaronowy, więc z wami również chciałabym podzielić się tym przepisem. Zupę podajemy z chrupiącymi kulkami i kleksem z gęstej śmietany. Pyyycha 🙂

PS: Tym daniem awansowałam do finału konkursu, mam nadzieję że wam posmakuje 🙂

Zupa krem z buraka z chrupiącymi kulkami serowo - makaronowymi

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • -1 kg buraków
  • -3 ziemniaki
  • -2 marchewki
  • -2 łyżki oliwy z oliwek
  • -2 cebule
  • -3 ząbki czosnku
  • -1-2 papryczki chili
  • -1 łyżka domowej vegety
  • -sól, pieprz
  • -natka pietruszki
  • Kulki serowo - makaronowe:
  • -200 g makaronu nitki Omega 3 Makarony Polskie
  • -100 g sera z niebieską pleśnią
  • -około 3 łyżki bułki tartej
  • -1 jajko
  • -pieprz, sól
  • -łyżeczka curry
  • -2 gałązki tymianku
  • -1 ząbek czosnku
  • Dodatkowo:
  • -bułka tarta do otoczenia kulek
  • -olej do smażenia

Przygotowanie

Buraki myjemy, szorujemy i osuszamy. Zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 1 godziny aż będą miękkie. Odkładamy do lekkiego przestudzenia, następnie obieramy ze skórki.

Do garnka wlewamy około 1,5 litry wody, dodajemy vegetę i zagotowujemy. Marchewkę i ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Dodajemy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy buraki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryczką chili. Dodajemy do warzyw. Wszystko dobrze miksujemy blenderem, w razie konieczności dodajemy więcej wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i octem balsamicznym.

Kulki serowo - makaronowe:

Makaron gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.

W misce mieszamy makaron z pokrojonym w kostkę serem, dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.

Gotowy krem z buraków podajemy z kulkami.

Smacznego!

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Marzena
    25 sierpnia 2015 at 07:27

    Martuś to coś dla mnie. Uwielbiam takie zupki 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.