Zupa krem z pieczonych buraków podana z chrupiącymi kulkami serowo – makaronowymi. Te danie przygotowałam na konkurs makaronowy, więc z wami również chciałabym podzielić się tym przepisem. Zupę podajemy z chrupiącymi kulkami i kleksem z gęstej śmietany. Pyyycha 🙂
PS: Tym daniem awansowałam do finału konkursu, mam nadzieję że wam posmakuje 🙂
Zupa krem z buraka z chrupiącymi kulkami serowo - makaronowymi
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg buraków
- -3 ziemniaki
- -2 marchewki
- -2 łyżki oliwy z oliwek
- -2 cebule
- -3 ząbki czosnku
- -1-2 papryczki chili
- -1 łyżka domowej vegety
- -sól, pieprz
- -natka pietruszki
- Kulki serowo - makaronowe:
- -200 g makaronu nitki Omega 3 Makarony Polskie
- -100 g sera z niebieską pleśnią
- -około 3 łyżki bułki tartej
- -1 jajko
- -pieprz, sól
- -łyżeczka curry
- -2 gałązki tymianku
- -1 ząbek czosnku
- Dodatkowo:
- -bułka tarta do otoczenia kulek
- -olej do smażenia
Przygotowanie
Buraki myjemy, szorujemy i osuszamy. Zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 1 godziny aż będą miękkie. Odkładamy do lekkiego przestudzenia, następnie obieramy ze skórki.
Do garnka wlewamy około 1,5 litry wody, dodajemy vegetę i zagotowujemy. Marchewkę i ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Dodajemy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy buraki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryczką chili. Dodajemy do warzyw. Wszystko dobrze miksujemy blenderem, w razie konieczności dodajemy więcej wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i octem balsamicznym.
Kulki serowo - makaronowe:
Makaron gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
W misce mieszamy makaron z pokrojonym w kostkę serem, dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Gotowy krem z buraków podajemy z kulkami.
Smacznego!
1 Komentarz
Marzena
25 sierpnia 2015 at 07:27Martuś to coś dla mnie. Uwielbiam takie zupki 🙂