Pyszna włoska pizza z dodatkiem salami, cebuli, pieczarek, pomidora, oliwek i sera mozzarella. Wymyśliłam aby spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, które bardzo lubię. Nie do końca byłam pewna czy będzie dobrze smakować na pizzy. Jednak efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Pizza wyszła pyszna i posmakowała wszystkim domownikom. Jego dodatek był strzałem w 10! 🙂 Użyłam gotowego pesto Grand Italia, które otrzymałam od firmy Index Food. Przeważnie robię domowe, ponieważ większość sklepowych gotowców mi nie smakuje, ale te jest naprawdę godne polecenia 🙂 Wszystkich miłośników pesto bazyliowego zachęcam do zrobienia pizzy z jej dodatkiem. Dajcie koniecznie znać czy wam również smakowało 🙂
Włoska pizza
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- Składniki na jedną pizzę o średnicy 30 cm
- -300 g mąki pszennej
- -3/4 szklanki ciepłej wody
- -15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
- -szczypta cukru
- -pół łyżeczki soli
- -2 łyżki oleju
- Dodatki:
- -2-3 łyżki pesto bazyliowego
- -1 cebula
- -200 g pieczarek
- -7 dużych plastrów salami
- -1 pomidor
- -50 g oliwek
- -1 kulka sera mozzarella
- -przyprawa do pizzy
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski dodać pokruszone drożdże, dodać szczyptę cukru i rozetrzeć. Wlać wodę, wymieszać i odstawić na 15 minut do spienienia się drożdży.
Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
W między czasie przygotować dodatki. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy do zeszklenia. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pokroić w paseczki. Oliwki pokroić na plasterki.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze chwilę uderzając nim kilka razy o blat stołu. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm , pozostawiając grubsze brzegi.
Spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, ułożyć na nim plastry salami, pieczarki, cebulę, pomidora i oliwki. Na wierzchu rozłożyć plasterki sera mozzarella.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec przez około 15-20 minut.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Ogrodnik
27 listopada 2014 at 19:37Apetycznie wygląda
Marzena
27 listopada 2014 at 20:27Mniam jaka pyszna pizza 🙂 rewelacyjna, wpraszam się na kawałeczek 🙂
Marta
27 listopada 2014 at 20:43Dziękuje:) pizza była przepyszna 🙂 proszę, częstuj sie 🙂
http://cynamon.net.pl
29 listopada 2014 at 19:17Taką chcę 😉 Piękna i apetyczna.
domowacukierniaewy.blox.pl
1 grudnia 2014 at 23:38Domowa pizzę mogłabym jeść bez przerwy 🙂
Marta
4 grudnia 2014 at 04:19Gdyby nie te kalorie ja również mogłabym jeść taką pizze codziennie 🙂