Dania obiadowe/ Street Food

Włoska pizza

Pyszna włoska pizza z dodatkiem salami, cebuli, pieczarek, pomidora, oliwek i sera mozzarella. Wymyśliłam aby spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, które bardzo lubię. Nie do końca byłam pewna czy będzie dobrze smakować na pizzy. Jednak efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Pizza wyszła pyszna i posmakowała wszystkim domownikom. Jego dodatek był strzałem w 10! 🙂 Użyłam gotowego pesto Grand Italia, które otrzymałam od firmy Index Food. Przeważnie robię domowe, ponieważ większość sklepowych gotowców mi nie smakuje, ale te jest naprawdę godne polecenia 🙂 Wszystkich miłośników pesto bazyliowego zachęcam do zrobienia pizzy z jej dodatkiem. Dajcie koniecznie znać czy wam również smakowało 🙂

Włoska pizza

Drukuj przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • Składniki na jedną pizzę o średnicy 30 cm
  • -300 g mąki pszennej
  • -3/4 szklanki ciepłej wody
  • -15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
  • -szczypta cukru
  • -pół łyżeczki soli
  • -2 łyżki oleju
  • Dodatki:
  • -2-3 łyżki pesto bazyliowego
  • -1 cebula
  • -200 g pieczarek
  • -7 dużych plastrów salami
  • -1 pomidor
  • -50 g oliwek
  • -1 kulka sera mozzarella
  • -przyprawa do pizzy

Przygotowanie

Ciasto:

Do miski dodać pokruszone drożdże, dodać szczyptę cukru i rozetrzeć. Wlać wodę, wymieszać i odstawić na 15 minut do spienienia się drożdży.

Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.

W między czasie przygotować dodatki. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy do zeszklenia. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pokroić w paseczki. Oliwki pokroić na plasterki.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze chwilę uderzając nim kilka razy o blat stołu. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm , pozostawiając grubsze brzegi.

Spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, ułożyć na nim plastry salami, pieczarki, cebulę, pomidora i oliwki. Na wierzchu rozłożyć plasterki sera mozzarella.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec przez około 15-20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Ogrodnik
    27 listopada 2014 at 19:37

    Apetycznie wygląda

  • Reply
    Marzena
    27 listopada 2014 at 20:27

    Mniam jaka pyszna pizza 🙂 rewelacyjna, wpraszam się na kawałeczek 🙂

    • Reply
      Marta
      27 listopada 2014 at 20:43

      Dziękuje:) pizza była przepyszna 🙂 proszę, częstuj sie 🙂

  • Reply
    http://cynamon.net.pl
    29 listopada 2014 at 19:17

    Taką chcę 😉 Piękna i apetyczna.

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    1 grudnia 2014 at 23:38

    Domowa pizzę mogłabym jeść bez przerwy 🙂

    • Reply
      Marta
      4 grudnia 2014 at 04:19

      Gdyby nie te kalorie ja również mogłabym jeść taką pizze codziennie 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.