Domowa galaretka z koncentratu z mango przełożona kremem z serka mascarpone , śmietany kremówki i czekolady. Galaretka jest bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady balansuje słodko-kwaskowy smak mango. Zapraszam do wypróbowania w swojej kuchni 🙂
Galaretka z mango
Drukuj przepisSkładniki
- Galaretka:
- -60 ml koncentratu z mango
- -500 ml wody
- -1,5 łyżki żelatyny
- Krem:
- -opakowanie serka mascarpone (250 g)
- -300 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- -50 g czekolady
Przygotowanie
Galaretka:
Wrzącą wodę przelewamy do miski, dodajemy do niej koncentrat z mango i mieszamy. Następnie wsypujemy powoli żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia galaretki.
Krem:
W misie miksera umieszczamy serek mascarpone z śmietaną i ubijamy na gęstą masę uważając aby krem się nie zważył. Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Wykonanie:
Na dno pucharków wykładamy po trochę kremu i zalewamy lekko tężejącą galaretka, przekładamy do lodówki. Gdy galaretka w pucharkach stężeje, wykładamy drugą warstwę kremu i wylewamy resztą galaretki. Na czas tężenia pierwszej warstwy galaretki w pucharkach, resztę galaretki w misce najlepiej pozostawić na blacie kuchennym aby za szybko nie stężała. Trzeba pilnować aby do tego nie dopuścić.
Gdy galaretka stężeje, deser mamy gotowy 🙂
Mi z tego przepisu wyszło 6 pucharków.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Małgosia-napiecyku
29 listopada 2014 at 16:50Deser do wypróbowania….koniecznie 🙂
Marta
30 listopada 2014 at 16:30Polecam 🙂 Jest bardzo smaczny:)
Marzena
30 listopada 2014 at 12:35Mniam jakie to musi być pyszne :-):-):-)