Desery

Galaretka z mango

Domowa galaretka z koncentratu z mango przełożona kremem z serka mascarpone , śmietany kremówki i czekolady. Galaretka jest bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady balansuje słodko-kwaskowy smak mango. Zapraszam do wypróbowania w swojej kuchni 🙂

Galaretka z mango

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Galaretka:
  • -60 ml koncentratu z mango
  • -500 ml wody
  • -1,5 łyżki żelatyny
  • Krem:
  • -opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • -300 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • -50 g czekolady

Przygotowanie

Galaretka:

Wrzącą wodę przelewamy do miski, dodajemy do niej koncentrat z mango i mieszamy. Następnie wsypujemy powoli żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia galaretki.

Krem:

W misie miksera umieszczamy serek mascarpone z śmietaną i ubijamy na gęstą masę uważając aby krem się nie zważył. Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.

Wykonanie:

Na dno pucharków wykładamy po trochę kremu i zalewamy lekko tężejącą galaretka, przekładamy do lodówki. Gdy galaretka w pucharkach stężeje, wykładamy drugą warstwę kremu i wylewamy resztą galaretki. Na czas tężenia pierwszej warstwy galaretki w pucharkach, resztę galaretki w misce najlepiej pozostawić na blacie kuchennym aby za szybko nie stężała. Trzeba pilnować aby do tego nie dopuścić.

Gdy galaretka stężeje, deser mamy gotowy 🙂

Mi z tego przepisu wyszło 6 pucharków.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    29 listopada 2014 at 16:50

    Deser do wypróbowania….koniecznie 🙂

    • Reply
      Marta
      30 listopada 2014 at 16:30

      Polecam 🙂 Jest bardzo smaczny:)

  • Reply
    Marzena
    30 listopada 2014 at 12:35

    Mniam jakie to musi być pyszne :-):-):-)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Search
    Generic filters