Czekoladowe mini serniczki
Czekoladowe mini serniczki
Drukuj przepisSkładniki
- Masa czekoladowa:
- - gorzka czekolada 140 g
- - masło 100 g
- - cukier 180 g
- - 3 jajka
- - mąka 90 g
- Masa serowa:
- - twaróg zmielony 700g
- - 3 jajka
- - cukier 100 g
- Sos wiśniowy:
- - wiśnie świeże lub mrożone 300 g
- - cukier 30 g
- - mąka ziemniaczana 1 łyżka
Przygotowanie
Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować. Wmieszać mąkę. Masę czekoladową wlać do połowy foremek na muffinki.
Zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem. Masę serową nałożyć na masę czekoladową.
Muffinki piec w temp. 160 st. C przez ok. 40 minut.
Wypestkowane wiśnie zasypać cukrem i ugotować. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie (½ szklanki). Płyn powoli wlać do wiśni, szybko wymieszać i zagotować.
Przestudzone muffinki wyjąć z foremek, na talerzyku polać sosem wiśniowym.
Przepis z programu ewa gotuje.
2 komentarze
Chrapka
9 listopada 2014 at 17:42Brzmi to przeapetycznie i na pewno dobrze smakowały 😉
tłoczniki do blachy
20 kwietnia 2017 at 22:42Aż miło się czyta. I ile można wynieść z tego artykułu.
Po prostu super