Ciasta/ Desery/ Tarty i ciasta kruche

Tartaletki z truskawkami

Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi 20 dużych tartaletek. Inspirowałam się tym przepisem na tartę niebo z moich wypieków.

Tartaletki z truskawkamiTartaletki z truskawkami

Tartaletki z truskawkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • -250 g masła o temperaturze pokojowej
  • -płaska łyżeczki soli
  • -70 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • -300 g mąki pszennej
  • -łyżeczki cukru pudru
  • -2 żółtka
  • Krem z białej czekolady:
  • -250 g serka mascarpone
  • -660 śmietany kremówki 30%
  • -200 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej
  • Dodatkowo:
  • -truskawki
  • -galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Formę na tartaletki posmarować lekko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremki, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę lub ryż, które obciążą ciasto.

Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200 stopni C, wstawić tartaletki i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyjąć z formy.

Krem:

Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zważyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.

Wykonanie:

Na spód tartaletek wykładamy masę, układamy połówki truskawek i odkładamy do lodówki. Następnie rozpuszczamy galaretkę truskawkową w szklance wody. Tężejącą i ostygniętą już smarujemy wierzch truskawek. Odkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia się kremu na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.