Dania obiadowe/ Makarony

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to popularne włoskie danie makaronowe. Złożone z makaronu, sosu i sera jest szybkie w wykonaniu, a zarazem sycące i bardzo smaczne.

Spaghetti bologneseSpaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Drukuj przepis
Czas gotowania: 45

Składniki

  • Sos pomidorowy:
  • - 1 duża passata pomidorowa lub 2 puszki pomidorów
  • -czosnek – 2 ząbki
  • -marchewka – 2 sztuki (starte na tarce o dużych oczkach)
  • -przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
  • -zioła: koperek, pietruszka
  • -cebula – 1 sztuka
  • -białe lub czerwone wino - 0,5 szklanki (niekoniecznie musi być)
  • -szczypta cukru
  • Dodatkowo:
  • -makaron spaghetti
  • -mięso mielone – 0,5 kg
  • -ser żółty do posypania po wierzchu
  • -oliwa z oliwek

Przygotowanie

W większym garnku rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, smażymy. Dodajemy mięso mielone (warto je przed dodaniem przesiekać jeszcze na desce do krojenia aby nie było zbyt dużych kawałków) i smażymy aż mięso się zrumieni. Podlewamy winem i smażymy około 3 minuty na niedużym ogniu. Następnie wlewamy passatę lub pomidorki z puszki, wsypujemy przyprawy i dusimy na małym ogniu około 30 min. Od czasu do czasu mieszamy całą zawartość. Na sam koniec dodajemy zioła.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym serem po wierzchu.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Edyta
    21 lipca 2016 at 23:23

    Często wracam do tego przepisu 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.