Kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. To pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Podałam je z dodatkiem pieczonych frytek i gotowanej marchewki z groszkiem. Pycha 🙂
Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem
Drukuj przepisSkładniki
- -1 duża, podwójna pierś z kurczaka
- -przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka
- -mąka, jajko i bułka tarta do panierki
- -250 g pieczarek
- -ser żółty
- Dodatki:
- -opakowanie mrożonego groszku z marchewką
- -łyżka masła
- -2 łyżki bułki tartej
- -domowe frytki
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przecinamy na pół, (polędwiczki odcinamy). następnie każdą połowę przecinamy wzdłuż na pół. W ten sposób otrzymamy 4 kotlety i 2 mniejsze polędwiczki. Delikatnie rozbijamy. Każdy kawałek posypujemy przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do zrumienienia (nie za długo).
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy obrane i pokrojone w pół plasterki pieczarki, smażymy do odparowania wody z pieczarek. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podsmażone kotlety układamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdego kotleta układamy pieczarki z cebulką, posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 do 15 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości kotletów).
Wyjmujemy z piekarnika i podajemy np. z pieczonymi frytkami i marchewką z groszkiem.
Warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Dusimy przez chwilkę na małym ogniu z dodatkiem masła i bułki tartej.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy