Dania mięsne/ Dania obiadowe

Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem

Kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. To pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Podałam je z dodatkiem pieczonych frytek i gotowanej marchewki z groszkiem. Pycha 🙂

Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 duża, podwójna pierś z kurczaka
  • -przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka
  • -mąka, jajko i bułka tarta do panierki
  • -250 g pieczarek
  • -ser żółty
  • Dodatki:
  • -opakowanie mrożonego groszku z marchewką
  • -łyżka masła
  • -2 łyżki bułki tartej
  • -domowe frytki

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przecinamy na pół, (polędwiczki odcinamy). następnie każdą połowę przecinamy wzdłuż na pół. W ten sposób otrzymamy 4 kotlety i 2 mniejsze polędwiczki. Delikatnie rozbijamy. Każdy kawałek posypujemy przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do zrumienienia (nie za długo).

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy obrane i pokrojone w pół plasterki pieczarki, smażymy do odparowania wody z pieczarek. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Podsmażone kotlety układamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdego kotleta układamy pieczarki z cebulką, posypujemy startym serem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 do 15 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości kotletów).

Wyjmujemy z piekarnika i podajemy np. z pieczonymi frytkami i marchewką z groszkiem.

Warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Dusimy przez chwilkę na małym ogniu z dodatkiem masła i bułki tartej.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.