Ciastka/ Przystawki i przekąski

Batoniki marchewkowo – bakaliowe

Pyszne i pełne zdrowia batoniki. Wykonane z bakalii, ziaren i marchewki. Calej słodyczy nadaje im miód. Są świetną alternatywą dla sklepowych batoników, które napakowane są cukrem i konserwantami. Można sięgać po nie bez wyrzutów sumienia 🙂 Polecam jako przekąska lub drugie śniadanie dla dzieci do szkoly i doroslych w pracy. Przepis pochodzi z programu Pascala : „Pascal po polsku”.


Batoniki marchewkowo- bakaliowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -100 g migdałów
  • -50 g sezamu
  • -100 g pestek słonecznika
  • -160 g przesianej mąki
  • -200 g płatków owsianych
  • -50 g rodzynek
  • -50 g żurawiny
  • -400 g startej obranej marchwi
  • -200 ml płynnego miodu
  • -4 całe jaja
  • -200 ml oleju

Przygotowanie

Migdały wrzucamy do garnka z gorącą wodą, gotujemy przez około 5 minut, odcedzamy. Zblanszowane migdały pozbawiamy skórki, następnie drobno siekamy. Prażymy je na suchej patelni. Na tej samej patelni prażymy również sezam. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej płatki owsiane, uprażone migdały oraz sezam, pestki słonecznika, rodzynki oraz żurawinę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i ponownie mieszamy.

W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich miód oraz olej, mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Zawartość obu misek dokładnie mieszamy ze sobą.

Prostokątną formę (spód) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią gotową masę, wyrównujemy.

Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 50-60 minut (ja piekłam 50).

Studzimy, wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i kroimy na batoniki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Kuchnia u Krysi
    20 stycznia 2015 at 09:18

    Świetne, domowe… Ślinka leci na sam widok. Zapisuję i … koniecznie musze zrobić 🙂

  • Reply
    Marzena
    20 stycznia 2015 at 19:52

    Ale świetne batoniki, super wyglądają. Bardzo zdrowa przekąska 🙂

  • Reply
    Ola in the kitchen
    20 stycznia 2015 at 22:05

    Nie znałam tego przepisu wcześniej. Batoniki wyglądają bardzo ciekawie i bardzo apetycznie 😀

  • Reply
    gin
    21 stycznia 2015 at 16:42

    Idealne na drugie śniadanie 🙂 Ach, żeby mi ktoś takie cuda do lunch boxa chciał pakować…

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    23 stycznia 2015 at 07:12

    Ale zdrowe słodkości 🙂 Takimi można się zajadać niemal bezkarnie 🙂

  • Reply
    MagdalenaB
    1 lutego 2015 at 19:15

    super pomysł 🙂 na pewno wypróbuję Twój przepis 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.