Ciasta/ Ciasta drożdżowe/ Domowa Piekarnia

Drożdżówka

Ostatnio zrobiłam dużą drożdżówkę z dodatkiem rodzynek i kandyzowanego ananasa. Ciasto wyszło bardzo puszyste i miękkie w środku. Kandyzowany ananas idealnie pasuje do ciast drożdżowych. Drożdżówka wyszła rewelacyjna. Polecam 🙂

drozdzowa2drozdzowka3drozdzowa

Drożdżówka

Drukuj przepis
Czas gotowania: 150

Składniki

  • -80 g drożdży
  • -150 g cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -1 szklanka mleka
  • -5 łyżek mąki tortowej na zaczyn
  • -700 g mąki tortowej
  • -3 jajka
  • -2 żółtka
  • -pół szklanki oleju
  • -pół łyżeczki soli
  • -skórka otarta z 1 pomarańczy
  • -garść rodzynek
  • -100 g kandyzowanego ananasa (u mnie Skworcu)
  • Kruszonka:
  • -¼ kostki masła
  • -3 łyżki cukru pudru
  • -4 łyżki mąki tortowej
  • -1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie

Cukry i drożdże rozcieramy, dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy 5 łyżek mąki i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz resztę składników. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto przez około 30 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (1-1,5 godziny).

Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem prostokątną blaszkę (25x 35 cm). Odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka:

Z masła, cukrów i mąki wyrobić kruszonkę. Posypać nią ciasto.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30- 35 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    21 stycznia 2015 at 08:33

    Uwielbiam takie drożdżowe ciasta.Mogą być nawet bez dodatków, podane ze szklnka mleka.

  • Reply
    Szefowa w swojej kuchni ;-)
    21 stycznia 2015 at 08:51

    Posmarować konfiturą i… co może być lepszego? 🙂

  • Reply
    Marzena
    21 stycznia 2015 at 21:13

    Martuś podrzuć kawałeczek, świetnie wygląda Twoja drożdżóweczka 🙂 a do tego jeszcze kakao lub herbatka 🙂 i pełnia szczęścia 🙂

    • Reply
      Marta
      23 stycznia 2015 at 02:34

      Dziękuje kochana 🙂 Proszę, poczęstuj się:)

  • Reply
    gin
    22 stycznia 2015 at 17:22

    Cudownie puchata 🙂

  • Reply
    JADWIGA
    29 czerwca 2016 at 11:51

    witam ciasto swietne ja dodałam polewę kakaową z jagodami jeszcze gorące zostały zjedzone załapalam się na 1-ą.ZNOWU MUSZĘ ZROBIĆ MNIAM

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.