Ciasta/ Serniki

Sernik krakowski

Sernik krakowski – tradycyjny polski klasyk z charakterystyczną kratką. Jego przepis znajdziemy w każdej polskiej książce kucharskiej. Masa serowa z dużą ilością bakalii (u mnie z rodzynkami) jest bardziej zwarta i cięższa od innych serników. Oczywiście jeżeli nie przepadacie za rodzynkami możecie je po prostu pominąć 🙂

Sernik krakowski

Drukuj przepis

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • -250 g mąki pszennej
  • -100 g cukru pudru
  • -125 g masła, zimnego
  • -łyżeczka cukru wanilinowego
  • -1 jajko
  • Masa serowa:
  • -1 kg tłustego zmielonego twarogu *
  • -8 jajek
  • -100 g masła
  • -250 g cukru
  • -3 łyżki cukru waniliowego
  • -3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -100 g rodzynek
  • -1 żółtko (roztrzepane, do posmarowania kratki)
  • Lukier:
  • -150 g cukru pudru
  • -sok z cytryny

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą lekko spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.

Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 35 cm (wyłożonej papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Spód podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 przez 15 minut do zrumienienia.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy ucieramy w naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać. Pozostałe ciasto w lodówce cienko rozwałkować i wykroić cienkie paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.

Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Lukier:

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny (ja pominęłam).

Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty dodać odrobinę więcej soku z cytryny.

Smacznego 🙂

Notatki

* Przy użyciu bardzo tłustego sera z wiaderka (zawartość tłuszczu ponad 18%) ilość masła można zmniejszyć o połowę.

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Zdziadapradziada.pl
    16 stycznia 2018 at 17:51

    Jestem z Krakowa, a nie słyszałam o czymś takim. Chyba czas najwyższy spróbować i zrobić. Pozdrowienia, dzięki za inspiracje.

  • Reply
    Piegusek
    16 stycznia 2018 at 18:08

    Uwielbiam ten sernik ale bez rodzynek

  • Reply
    Kuba B
    18 stycznia 2018 at 15:15

    Szukałem akurat przepisu na oryginalny i nieco inny sernik niż zwykły. Przyznam, że przepis bardzo ciekawy i dzisiaj zaskoczę nim żonę 😉

  • Reply
    Janina Zaręba
    19 stycznia 2018 at 15:43

    Wygląda genialnie! Iście królewsko 😀

  • Reply
    Aneta
    24 stycznia 2018 at 14:17

    Takiego dania jeszcze nie próbowałam. Z miłą chęcią wykorzystam ten przepis!

  • Reply
    Marek
    28 stycznia 2018 at 21:39

    mmm! moja żona kocha sernik! Muszę jej upiec

  • Reply
    E-gospodarz.pl
    11 lutego 2018 at 23:17

    Bardzo ciekawy blog. Jestem pod dużym wrażeniem. Będę częściej tutaj zaglądać.

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search

    Wszystkie...

    Generic filters
    Filter by Custom Post Type