Szakszuka z kiełbasą podwawelską ekstra
Szakszuka to znane danie kuchni tunezyjskiej, które oznacza „wielki bałagan”. To ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Obowiązkową przyprawą w tym daniu jest kumin rzymski.
Szakszuka to danie idealne na sycące śniadanie obiad lub kolację na ciepło. Do szakszuki warto dodać kiełbasę dobrej jakości. Ja użyłam kiełbasy podwawelskiej extra z certyfikatem QAFP. Pewnie większość z Was zastanawia się co to takiego 🙂
System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP funkcjonuje od roku 2009 jako system krajowy. Jego zadaniem jest nadzorowanie wszystkich etapów produkcji, począwszy od hodowli i żywienia zwierząt, przetwórstwo, pakowanie, a na magazynowaniu i sprzedaży kończąc. Dzięki temu systemowi konsumenci mają gwarancję otrzymania najlepszych, naturalnych i rodzimych produktów.
Wśród tych produktów są również trzy kiełbasy kampanii informacyjno – promocyjnej ” Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”: kiełbasa krakowska sucha, kiełbasa żywiecka oraz kiełbasa podwawelska ekstra , którą wykorzystałam w przepisie.
Kiełbasę kroimy w plastry. Cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na niej kiełbasę, do zrumienienia. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz pomidory. Dodajemy również sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz kumin rzymski. Smażymy kilka minut, do momentu, aż woda z pomidorów odparuje (około 10 minut). W podsmażonych pomidorach robimy cztery wgłębienia. Do każdego z nich wbijamy po jednym jajku. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy do momentu, aż jajka się zetną. Pod koniec gotowe danie posypujemy świeżymy ziołami.Szakszuka z kiełbasą podwawelską
Drukuj przepisSkładniki
Przygotowanie
Aby posmakować produktów: kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka oraz kiełbasa krakowska sucha z certyfikatem QAFP serdecznie zapraszam Was na najbliższe eventy:
1. Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
2. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Warsaw Gastro show 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa
3. Eurogastro – Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa
Kochani, mam dla Was dodatkowo Konkurs:
Przygotuj danie z produktów: kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka lub kiełbasa krakowska sucha wyprodukowanych w systemie QAFP, wyślij zdjęcie oraz przepis i wygraj NAGRODY:
Torba na zakupy, fartuch kucharski oraz patelnia!
Wyślij swoje zgłoszenie pod adres mailowy: marta@mgotuje.pl do (09.02.2018r.)
Konkurs trwa od 02.02.2018 r. do 09.02.2018 r., wyniki ogłoszone zostaną w ciągu kolejnych 7 dni.
Autor najbardziej kreatywnego dania i najbardziej wysmakowanego ujęcia otrzyma rewelacyjny zestaw: torba na zakupy, fartuch kucharski oraz patelnia.
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
Serdecznie zapraszam do udziału w zabawie!
Rozwiązanie konkursu nastąpi w ciągu kolejnych 7 dni od zakończenia konkursu. Wpis zostanie zaktualizowany o wyniki zabawy.
Osoba wybrana przez Komisję Konkursową (złożoną ze mnie) zostanie poinformowana o wygranej drogą mailową. Następnie czekam tydzień (7 dni) na odesłanie adresu do wysyłki i wysyłam nagrody (pocztą). Nagród nie wysyłam na granicę. Dane osobowe (imię, nazwisko, adres) przetwarzane będą w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu pokazania Nagrody zwycięzcy Konkursu i ogłoszenia wyników Konkursu. Dane osobowe mogą być również przetwarzane na podstawie i w zakresie wynikającym z obowiązujących przepisów prawa.
Decyzja Komisji Konkursowej jest subtelna i nieodwołalna. W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.
WYNIKI KONKURSU: Konkurs wygrywa Jan Domaszewski.
A o samej kampanii dowiecie się więcej na stronie www.odadojakosci.
2 komentarze
Piegusek
5 lutego 2018 at 21:14Fajny konkurs. Życzę powodzenia uczestnikom.
anna
7 lutego 2018 at 14:25muszę spróbować 😀 zapraszam do siebie w wolnej chwili