Placki, pierogi, naleśniki/ Śniadania i kolacje

Placki z ricottą i bananami

Pyszne placuszki z serem ricotta i bananami. Idealne na podwieczorek lub śniadanie dla całej rodziny. Posmakują szczególnie dzieciom 🙂 Przepis znalazłam tutaj.

Placki z ricottą i bananamiPlacki z ricottą i bananami

Placki z ricottą i bananami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • -2 łyżki cukru
  • -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -250 g serka ricotta w kubeczku (może być też jogurt grecki)
  • -2 duże jajka
  • -2 łyżki roztopionego masła lub oleju + dodatkowy tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
  • -około 1/3 szklanki mleka
  • -2 banany

Przygotowanie

W większej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy serek ricotta oraz 2 łyżki roztopionego masła lub oleju, łączymy. Mieszamy z suchymi składnikami dodając mleko tak aby uzyskać dość gęstą masę (jak śmietana homogenizowana).

Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), natłuścić ją (np. rozsmarowując masło pędzelkiem) . Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaski placek i smażyć na średnim ogniu do czasu aż placki urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).

W międzyczasie gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wcisnąć w każdego placka po 2 plasterki banana. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.

Odsączyć na ręcznikach papierowych w celu pozbycia się zbędnego tłuszczu. Podawać na talerzach. Można polać np. miodem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Marzena
    23 września 2014 at 18:50

    Ale bym zjadła takiego placuszka polanego miodem, mniam. Narobiłaś mi smaku na takie pyszności 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.