Bułki/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Mini bagietki z żółtym serem

Kiedyś, gdy chodziłam do podstawówki często kupowałam w sklepikach paluchy z serem. Były tak dobre, że zjadałam je same, bez niczego. Jakiś czas otrzymałam fajną, silikonową formę do wypieku właśnie takich małych bagietek i postanowiłam je upiec. Wyszły rewelacyjne w smaku, z chrupiącą, serową skórką i miękkim środkiem. Polecam, najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe 🙂

Mini bagietki z żółtym serem

Drukuj przepis

Składniki

  • -195 g mąki pszennej chlebowej
  • -90 g mąki pszennej
  • -15 g świeżych drożdży
  • -1 łyżeczka cukru
  • -pół łyżeczki soli
  • -1 duże jajko
  • -65 g mleka
  • -75 g 'water roux' (opis przygotowania poniżej)
  • -45 g roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (na posmarowanie paluchów)
  • -starty ser żółty

Przygotowanie

'water roux' (metoda tang zhong):

Do garnuszka wsypujemy 50 g mąki pszennej chlebowej. Zalewamy 250 ml zimnej wody. Mieszając cały czas rózgą, podgrzewamy na średnim ogniu, aż otrzymana emulsja zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65 stopni. Zdejmujemy z palnika, studzimy do temperatury pokojowej.

Jeśli nie posiadacie termometru cukierniczego - emulsję podgrzewamy przez kilka minut do konsystencji gęstej kaszki dla niemowląt; jeśli po zamieszaniu łyżką będzie widać dno garnuszka, ściągnąć z palnika.

Z tych proporcji wyjdzie więcej 'water roux' niż jest potrzebne do wykorzystania w przepisie, ale można przechować w lodówce do 2 dni.

Ciasto

W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mleko i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, roztopione masło, water roux i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy w kulę, odkładamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na 12 równych części. Formujemy z nich podłużne, 12 - 15 cm paluchy. Układamy je na blaszce do bagietek. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 15 minut do podwojenia objętości.

Przed samym pieczeniem smarujemy każdą bagietkę roztrzepanym jajkiem, wierzch posypujemy serem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut, do złotego koloru. Studzimy na kratce.

Smacznego :).

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    2 października 2015 at 05:27

    Jakie fajne bagietki. Pysznie wyglądają 🙂

  • Reply
    gin
    2 października 2015 at 08:31

    Pamiętam, nam Mama takie kupowała 🙂 Domowe muszą być 100 razy lepsze 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    2 października 2015 at 16:59

    Oj rzeczywiście muszą być cudownie, takie w sklepie są już zimne a na ciepło z ciepłym serem to na pewno smakują obłędnie!

  • Reply
    mojamalakuchnia
    4 października 2015 at 12:48

    uwielbiam takie bagietki z serem – pychota!!

  • Reply
    http://cynamon.net.pl
    9 października 2015 at 11:11

    Kiedyś bardzo często takie jadłam, są bardzo smaczne 😉

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Search
    Generic filters